Pages

Friday, December 31, 2010

Happy New Year 2011

HAPPY NEW YEAR 2011 Pictures, Images and Photos

2011 is at the door…

Remember

Life is short, break the rules,

Forgive quickly,

love truly,

laugh uncontrollably,

and

never regret anything that made you smile.

Happy New Year to my KR , FB and my (17)Followers friends . Wishing u all a truly fulfilling 2011.

Wish U ALL THE BEST,

Ikan Tongkol Masak Kari

Ikan mempunyai kandungan gizi yang tinggi apalagi ikan di laut yang juga memiliki kandungan gizi yang sangat tinggi dan baik dikonsumsi untuk menambah kecerdasan anak. Bagi ikan tongkol atau dalam bahasa latinnya adalah Thunnus maccoyii sangatlah cocok. Daging ikan tongkol sangat gurih, padat dan mudah diolah menjadi berbagai menu makanan sehingga ikan ini menjadi pilihan yang tepat untuk menjadi menu makanan sehari-hari. Selain itu, ikan tongkol juga memiliki kandungan protein yang tinggi dan sangat cocok dikonsumsi oleh anak-anak dalam masa pertumbuhan. Karena itulah ikan tongkol sebagai menu makanan laut sangat disarankan karena rasanya sangat enak dan bergizi. Bagi anda yang memiliki alergi terhadap makanan laut, anda tidak usah khawatir karena anda bisa menangkalnya dengan minum air rebusan tanaman kumis kucing. Obat atau ramuan ini dapat menghambat gejala akibat alergi terhadap ikan tongkol.


Bahan :

1 ekor ikan tongkol sederhana besar

1Kayu manis

2Bunga lawang

3 biji buah pelaga

daun kari

1 gegam asam + air

6 batang bendi

2 biji bawang besar - kisar

3 ulas bawang putih - kisar

1 inci halia –kisar

6 sudu besar rempah kari Adabi- dibuat pes

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis


Cara memasak:

Tumis kayu manis , bunga lawang , buah pelaga tumis sampai harum

Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan daun kari tumis sampai garing

Masukkan rempah kari tumis lagi sampai rempah kari betul2 garing.

Masukkan air asam , gaul rata.

Masukkan garam dan sesuaikan rasanya.

Bila mendidih masukkan ikan dan bendi.

Biarkan renih selama 10 minit sebelum dihidangkan


Best regards,

Tuesday, December 28, 2010

Ikan Parang Taucu

Bahan2:

Ikan parang

10 cili padi - kisar

2 batang serai - titik

1 biji bawang besar - kisar

Taucu 1 bottle- cuci

3 biji bawang putih- kisar

Sedikit air

Gula sedikit

*Masukkan bahan2 kisar dan serai goreng sampai garing.

*Masukkan taucu, gula dan sedikit air gaul rata dan masak hingga mendidih dan masukkan ikan……..sampai betul2 masak.

*Padam api,angkat tuangkan dlm mankuk dan siap untuk hidangan.
Have a nice day ,

Wednesday, December 22, 2010

Asam Pedas Ikan Pari


Bahan-bahan:

700 gm ikan pari

20 tangkai cili kering

6 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

1 inci kunyit hidup

1 inci halia

2 batang serai -dititik

1 inci belacan

2 cawan air asam jawa (pekat)

1 batang terung (potong serong)

satu ikat daun kesum

lada hitam

garam dan gula

Minyak untuk menumis

2 cawan air

Cara-cara:

•Cuci dan toskan ikan

•kisar bersama bawang merah, cili kering, bwg putih,

belacan, kunyit dan halia

•Tumis bahan yang dikisar hingga garing dan naik bau.

•Masukkan lada hitam, air asam jawa, serai dan ikan. Tambah sedikit air.

•Biar mendidih masukkan daun kesum dan terung.

Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa. Sedia dihidang.


Best regards,

Saturday, December 18, 2010

Sotong Masak Lada Hitam


Sotong adalah binatang yang hidup di perairan, khususnya sungai maupun laut atau danau. Sotong boleh ditemu di hampir semua perairan yang berukuran besar baik air tawar, air payau, maupun air asin pada kedalaman bervariasi, dari dekat permukaan hingga beberapa ribu meter di bawah permukaan. Sotong juga merupakan makanan sejenis seafood.Sotong sering kali disalahtafsirkan sebagai cumi-cumi. Keduanya berbeda karena sotong bertubuh pipih, sementara cumi-cumi lebih berbentuk silinder. Selain itu, cangkang dalam sotong tersusun dari kapur yang keras, sedangkan pada cumi-cumi lunak.[sunting]Sotong merupakan makanan utama di wilayah Mediterania dan Asia Timur.Sama seperti seafood lainnya, sotong kaya akan kalsium dan protein tetapi rendah energi. Makanan yang bahan utamanya sotong merupakan sumber kolesterol.Cangkang dalam sotong biasa digunakan sebagai sumber kalsium bagi burung peliharaan.


Sotong Masak Lada Hitam

Sumber: Kak Ummi.  http: //ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/

Bahan:-
500 gm sotong sederhana besar (dipotong kecil)
1 labu bawangbesar (dipotong gelang)
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 pokok daun bawang
1 biji tomato - dibelah 6
Garam secukup rasa (optional, kerana sos lada hitam sudah masin)

Bahan Tumis:-
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris (akak letak 1 lg cili hijau)

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bahan tumis hingga layu.
Masukkan lada hitam, bawang besar dan sos lad hitam, kacau sebentar.
Masukkan sotong dan biarkan masak sekejap sambil dibalik-balikkan.
Masukkan garam secukup rasa.
Tutup api dan taburkan daun bawang. Siap untuk hidangan.


Best regards, Ady greatsword
greatsword_blader@hotmail.com

Thursday, December 16, 2010

Ikan Belanak Bakar & Sambal Kicap


 

Ikan belanak merupakan salah satu jenis ikan yang memiliki kadar protein tinggi. Protein yang terkandung dalam ikan belanak berguna untuk mempercepat pertumbuhan badan, meningkatkan daya tahan tubuh, serta mencerdaskan otak.

Sambal Kicap

Bahan-bahan: 

20 bijik cili api

2 bijik limau kasturi (kalau limau nipis 2 belah)

2 ulas bawang putih

kicap

sos chili

sikit gula

 

Cara Memasak:

1.    Tumbuk cili ngan bawang putih , bila dah lumat

2.    Masukkan dalam mangkuk, selepas itu tuang kicap, sos chili, gula dan perahkan limau.

3.    Sedia untuk dimakan .





Tuesday, December 14, 2010

Kek Karamel



bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)



Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

Selamat mencuba...klu x paham blh tanya...