Pages

Thursday, November 6, 2014

Roti Lapis Daging

Roti Lapis Daging
resepi : Sis Norliah Asmain
2bungkus roti perancis
500g daging kisar- ady tambah 100g lagi..
1 sudu teh lada putih- ady letak lada hitam 1 sudu mkn  kasi pedas2..
daun bawang dan daun sup-dihiris halus
50g mentega
3 tangkai cili merah- dihiris halus
3 tangkai cili hijau- dihiris halus
100g bawang goreng
700ml santan
2 sudu teh warna kuning
7 biji telor ayam
garam
2 biji bawang besar- didadu
 
cara2:
  1. perapkan roti bersama santan, kemudian diramas-ramas hingga halus, masukkan garam dan 3 daripada 7 biji telor.
    masukkan minyak bekas goreng daging tadi bersama mentega,dikacau lagi hingga rata dan bahagikan
    adunan roti kepada 3 bahagian..

    daging cincang digoreng dan ditoskan.
    apabila dah sejuk masukan bawang goreng daun bawang dan daun sup, cili merah/hijau , bawang besar
    lada putih garam dan telor digaul hingga rata, dan dibahagi dua. 
    sediakan loyang (ady guna loyang 8x8x3).
    masukan roti dahulu untuk lapisan bawah dan kemudian lapiskan dgn daging.
    buatlah seterusnye hingga habis..
    bakar dalam oven dengan suhu 350c selama 45 -1hr atau sehingga masak (bergantung pada oven masing-masing).
     Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Sunday, November 2, 2014

Nasi Bukhari Ikan

Nasi Bukhari Ikan
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a

2 keping isi ikan - ikan merah cuci dgn air lemon
1kg beras basmati
1cawan sayur campur
10 biji bawang putih
1biji bawang besar- ptg dadu
daun ketumbar 1/2 cawan
daun pudina 1/2 cawan
Kismis -1 cawan
3 sudu mkn rempah bukhari
2 sudu mkn tomato paste
5 tangkai cili hijau- hiris
sedikit butter
saffron atau warna kuning 
Paste Untuk ikan:
3 sudu mkn rempah bukhari
minyak  zaitun
garam
1 biji air lemon

Cara-Cara untuk ikan:
ikan digaul rata bersama paste lalu blh dibakar atau digoreng- ady bakar je ikan tu..
Cara untuk Nasi Bukhari:
1. Panaskan minyak kemudian masukkan bawang putih ,bawang besar dan cili hijau, goreng hingga kuning..
2.  kemudian masukkan daun ketumbar /pudina gaul rata..
3. Msukkan rempah bukhari, tumis sampai naik bau…
4.  Masukkan tomato paste dan kacau seketika, lalu masukkan sayur campur, Kismis dan butter gaul rata
5. Masukan air sedikit dan saffron gaul rata
6. Masukan beras dan kacau hingga sebati semua, lalu masukkan air  + garam(garam mesti nak cukup ya kalau tak nanti nasi tak rasa) kacau hingga sebati..
7. Masak dgn api yg kuat hingga air mendidih,kemudian perlahankan api dan masak nasi selama 10 min atau sehingga nasi masak… 
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,