Pages

Tuesday, December 9, 2014

Kabsah Udang - (kabsa)

   

Kabsa Udang
*4 cup beras basmati
*1 kg udang
*1 biji bawang  bombay- didadu
*7 biji bawang putih
*1 biji buah tomato - di potong dadu
*2 sudu mkn tomato paste
*daun ketumbar 1/2 cawan
*daun pudina 1/2 cawan
*2 pieces Bay leave
*1/4 tsp black pepper pwdr
*3-1/2 sudu mkn rempah kabsa
*saffron atau  1-1/2sudu the warna kuning
*4 tangkai cili hijau-hiris
*garam
*air secukup untuk beras
cara2:
beras basmati-cuci bersih dan rendam 1/2 jam dengan air garam dan toskan
Panaskan minyak, tumiskan  bawang besar , bawang putih dan Bay leave sehingga naik bau..
 masukan cili hijau , buah tomato dan black pepper pwdr tumis lagi..
masukan daun ketumba / pudina tumis sampai layu…
masukan rempah kabsah tumis lagi sampai rempah naik bau..
masukan tomato paste tumis rata- kalau rempah2 semuanye agak kering blh masukkan air sedikit je takut nanti rempah2 jadi hangus ..
masukan saffron atau  1-1/2sudu the warna kuning- gaul rata
masukan udang gaul rata bersama rempah2 + air sedekit + garam(rasakan semua bahan2) .. ..masak  sampai kulit udang bertukar warna..
masukan bahan2 tumis tadi didalam  rice cooker, beras (gunakan rice cooker yg besar sikit untuk 4 cup) dan air, gaul rata2 dan masak kan seperti kita masak nasi..masak selama 1 jam baru blh di leraikan nasi slowly guna garfu  supaya nasi tak patah…slmt mencuba.. 


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,