Pages

Friday, November 27, 2015

Rendang Tok Perak

Rendang Tok Perak

NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal

Bahan:

- 1 1/2 kg daging (dipotong dadu mengikut saiz dikehendaki)
- 3 liter santan
- 1 biji kelapa parut (sangai, jadikan kerisik) sedikit isi kelapa (dihiris kecil, jadikan kepingan dan disangai)
- 2 helai daun kunyit
- 4 helai daun salam
- 3 batang serai (dititik)
- 1 batang kulit kayu manis
- 4 biji bunga lawang
- 10 biji bunga cengkih
- 1 1/2 keping gula nipah/kabung/melaka
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis

Bahan disangai (goreng tanpa minyak)
- 11/2 sudu makan jintan manis
- 1/2 sudu makan jintan putih
- 2 sudu makan biji ketumbar

Bahan kisar
- 20 biji cili kering (rendam dulu)
- 1 sudu teh lada hitam
- 10-15 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3 sm lengkuas
- 5 batang serai
- 5 sm halia
- 3 sm kunyit hidup
- Bahan yang disangai tadi

Caranya
- Mula-mula perapkan daging dengan sedikit bahan kisar.
- Panaskan minyak dan tumiskan serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan bahan kisar. Masakkan rempah itu dahulu.
- Masukkan daging yang diperap beberapa jam tadi. Kacau.
- Masukkan santan, gula Melaka/kabung, garam, separuh dar kerisek, daun salam dan daun kunyit yang telah dicarik. Kacau sedikit, biarkan ia masak. `tambah air jika perlu'
- Bila daging nampak empuk, masukkan semua baki kerisik dan kelapa kepingan kecil yang disangai tadi, kacaukan. Masakkan rendang tok ini biar betul-betul kering.

TIP

- Rendang Tok ini mesti kering dan ia akan bertukar warna kehitaman.


- Daun salam adalah bahan kesenian rendang Tok.
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Monday, November 23, 2015

Sardine Puff


Sardine Puff
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal

Bahan2:
500g tepung gamdum
50g marjerin pastry
250ml air
15g garam
+/- 400g margerin pastry


cara2..
Gaul 50g margerin pastry dgn tepung
Campur air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh
Rehat kan doh 20min
Canai doh tadi setebal 1cm dan letakkan margerin pastry di atas doh yg dicanai.
Lipat doh dan canai semula
Simpan dalam peti sejuk1 jam
Keluarkan didalam peti sejuk dan ulang canai 2-3 kali
Simpan di dalam peti sejuk 4 jam sebelum digunakan
Canai semula setebal ½ cm dan potong/ mengikut kesukaan.
Filling :
sardine (mengikut kesukaan anda)
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Saturday, November 14, 2015

Laychee Aiscream Soda Herb

Laychee Aiscream Soda Herb

1 botol air aiscream soda - botol besar
2 biji lemon
2 batang serai-di titik
40 gram daun pudina
1 tin laychee
5 Asam Boi
Ais/Air Batu

Caranya
potong nipis lemon dan campakkan semua bahan di dalam jug dan akhir sekali, masukkan ais. simpan dalam peti ais beberapa jam untuk mendapatkan kesegaran berpanjangan..