Bahan-bahannya:
1 kg limpa, direbus dan dibuang kulit dan lemaknya dan dipotong ikut suka
2 sudu makan rempah kari daging
4 sudu makan kicap lemak manis
½ cawan air
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun ketumbar
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar:
20 tangkai lada kering, dibersihkan dan rendam dengan air panas
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1. Panaskan minyak didalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari daging dan juga kicap. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa dan juga air.
3. Masukkan limpa dan masak selama 10 minit. Kemudian masukkan bawang goreng dan daun ketumbar.
greatsword_blader@hotmail.com
sedapnya!terliur dh nengoknya ni...nk singgah lunch sini lah...hehe
ReplyDeleteuishhh sedapnyer!! k.nor dan cik abg mmg suka limpa.. best!
ReplyDeletemintak izin ya nak copy & save resipi.. insyaallah akan dicuba satu hari nanti
Salam Pagi Ady,
ReplyDeletewaduh limpa tu nampak mengancam gitu...hubby knur suker mkn limpa tapi knur tak reti pulak nak mkn limpa ni...apa2 pun knur amik resipinya ya...minta halal.
salam...
ReplyDeleteakak dah cuba resepi ni.. ternyata memang sedap. tapi mohon maaf sebab ada ubah2 sikit pada resepi asal. minta izin pos di blog ye.. thanks!