Pages

Wednesday, January 19, 2011

LIMPA BEREMPAH


Bahan-bahannya:

1 kg limpa, direbus dan dibuang kulit dan lemaknya dan dipotong ikut suka

2 sudu makan rempah kari daging

4 sudu makan kicap lemak manis

½ cawan air

Sedikit bawang goreng

Sedikit daun ketumbar

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

Serbuk perasa jika suka

Minyak untuk menumis


Bahan untuk dikisar:

20 tangkai lada kering, dibersihkan dan rendam dengan air panas

2 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

1 inci halia

LET’S DO IT:

1. Panaskan minyak didalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga naik bau.

2. Masukkan rempah kari daging dan juga kicap. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa dan juga air.

3. Masukkan limpa dan masak selama 10 minit. Kemudian masukkan bawang goreng dan daun ketumbar. Gaul sebati selama 5 minit. Padamkan api dan siap untuk dihidang.


Yours sincerely,,

4 comments:

  1. sedapnya!terliur dh nengoknya ni...nk singgah lunch sini lah...hehe

    ReplyDelete
  2. uishhh sedapnyer!! k.nor dan cik abg mmg suka limpa.. best!

    mintak izin ya nak copy & save resipi.. insyaallah akan dicuba satu hari nanti

    ReplyDelete
  3. Salam Pagi Ady,

    waduh limpa tu nampak mengancam gitu...hubby knur suker mkn limpa tapi knur tak reti pulak nak mkn limpa ni...apa2 pun knur amik resipinya ya...minta halal.

    ReplyDelete
  4. salam...
    akak dah cuba resepi ni.. ternyata memang sedap. tapi mohon maaf sebab ada ubah2 sikit pada resepi asal. minta izin pos di blog ye.. thanks!

    ReplyDelete