Pages

Monday, January 24, 2011

Nasi Lemak



``````````````````````````````````````````````

NASI LEMAK

Bahan2:

1 kg beras

2 biji bawang kecil - hiris

2 helai daun pandan

1 sudu teh garam

secukup santan+ air

1 ibu jari halia- hiris2

1 batang serai- dititik


Let’S DO IT:

1. beras di cuci dahulu.

2. Masukkan bawang, diikuti dengan bahan-bahan yang lain, air dan akhir sekali beras.

3. Beras ditanak seperti biasa sehingga sempurna masaknya. Angkat dan hidangkan.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

IKAN KEMBUNG GORENG


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sambal Tumis Udang Dan Telur

Bahan-bahan

1 kg udang (sederhana besar) – kopek buang kulit tinggalkan ekor je

6 biji telur(di rebus dan di kupas )

Bahan dikisar

30 tangkai lada kering

10 ulas bawang kecil

1 ulas bawang besar

5 ulas bawang putih

2” halia

1” kunyit

2 sudu besar sos tomato

2 sudu besar sos cili

3 btg serai - dititik

1 genggam asam jawa – ambil airnya

1 ulas bawang besar – dipotong bulat

Garam & gula secukup rasa

Cara Memasak


Let’S DO IT:

1.Tumiskan bahan-bahan yg dikisar hingga wangi dan naik minyak (kalau belum naik minyak tapi dah kering boleh tambah air dlm 1 mug).

2.Tumis lagi sampai agak kering sikit.

3.Masukkan serai yg telah dititik, tumis lagi sikit.

4.Masukkan sos tomato & sos cili dan tumis lagi.

5.Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Lepas tu kacau rata.

6.Bila sambal mendidih masukkan udang, telur dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau rata.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kangkung Tumis Belacan

Bahan2:

1 ikat kangkung segar

1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*

2 ulas bawang merah*

1 ulas bawang putih*

Segenggam ikan bilis/udang kering*

1 sudu makan(atau lebih) belacan*

Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa

Minyak masak secukupnya untuk menumis


Let’S DO IT:

Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat

Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..

Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.

Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..

Hidangkan segera dengan nasi panas..! (hepp!org dlm pantang takleh mkn kangkung,org tua2 ckp takut sejukkk)





Best regards,

1 comment:

  1. wah sedapnya menu nasi lemak ni...akak singgah nk mkn ni....ada lagi ke?...hehe

    ReplyDelete