Pages

Friday, December 16, 2011

Kari Kambing Kerisik

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes


Kari Kambing Kerisik


Bahan-bahan:
1 kg daging kambing dicuci dan toskan
3 biji kentang dibelah empat
1 biji bawang besar dihiris
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia* 

1 sudu makan ketumbar*
1 sudu kecil jintan putih* (Semua bahan*dikisar)
Rempah ratus (kulit kayumanis, bunga lawang, bunga cengkih,buah pelaga)
3/4 cawan rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air
1 sudu makan rempah beryani
2 sudu akan kerisik
Santan secukupnya
Garam 

Cara-cara:
Tumis rempah ratus bersama hirisan bawang besar dan bahan2 yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan rempah beryani dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga kecut. 

Masukkan santan dan biar hingga daging empuk.
Masukkan kerisik dan garam. Gaul rata.
Sedia dihidang. 



Happy weekend ahead :)



Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


                                      

19 comments:

  1. Assalam, Abg Ady...
    Nampak sedappp betul kari kambing kerisik tu... tgk gambar jer pun terliur dah ni.. hehe.. :)

    ReplyDelete
  2. Assalam ady,
    kari kambing kerisik..
    sedap makan dengan nasi or roti ni..buat sarapan kalau ada balance kuahnya pun ada baik juga kan ady..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum ady - apa khabar. sedapnya kari kambing. malas nak masak ni. hantar sepinggan. :-)

    ReplyDelete
  4. Salam Abg Ady,
    Sedapnya..siti pun suka sangat makan kari kambing, lebih2 lagi kalau tambah kerisik macam abg ady buat, mesti best kan?

    ReplyDelete
  5. Kak cek pun penah masak sikit lebih kurang menu kambing cam gini...sedapppp....makan ngan nasi Arab....:)

    ReplyDelete
  6. makan dgn roti pun sedap ni..kuahnya betul2 menyelerakan...

    ReplyDelete
  7. As'salam Ady

    Wahhh...orang singapura makan sedap nampak..hehehe. Nampak kepekatan kuah tu sebab ada kerisik. K.ct ni memang tak pernah masak daging kambing. Sebab dulu memang tak boleh makan sebab Hubby ada HB. so sekarang katanya tak kisah semua boleh makan..hehehe. Tapi k.ct jer yang tak nak masak :)

    ReplyDelete
  8. Salam Ady...
    waaa..sedapnya lauk hari ni..yang ni pun boleh betambah2 nasi kat pinggan..sedap mkn ngan roti..

    ReplyDelete
  9. Salam ady, terliurnya sure sedap ni... akk pnah mkn otak/dging kambing je tp xpnh msk...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Ady,

    mcm lama kak nur tk nampak Ady,sihat ke??

    Wah kari kambing...ni hubby kak nur kalau nampak pasti dier suka...fav dier suka mkn daging kamben...hehe...kak nur kalau mkn kan lepas tu fening2 lalat...tak tau macam mana org Arab boleh makan kambing tiap hari tanpa ada penyakit....apa2 pun mmg sedap lah Ady kari kambing lebih2 lagi ada kerisik...lagi power!!

    ReplyDelete
  11. waduhh kari kambing yg menyelerakan...saya suka lauk kambing... sedap ni:)

    ReplyDelete
  12. SALAM ARDY NAMPAK SEDAP...INI KAMBING GORGEOUS !!!! TAPI SAYANG AKAK TAK LEH MAKAN.....NANTI FENING...AKAK RASA KUAHNYA AJE

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum abg ady...
    waah!! nampak sgt sedap ler kari kambing tu abg ady... bole ler cuba resipi nie nnt kan... sedaaapnya tgk..

    ReplyDelete
  14. wah..sukanya saya kuah kari pekat macam ni..bila letak krisik memang pekat jadik kuah dia..tapi saya ni malas nak buat kerisik...hehehe

    ReplyDelete
  15. Hai Ady..
    Pekatnya kuah.. Cicah dgn roti pun sedap ni...

    ReplyDelete
  16. suka kamben.... belum pernah masak karikerisik, masak kari memang selalu, mesti sedap ni.. nak tapau sikit boleh ye Ady!

    ReplyDelete
  17. slm ady...dh brp kali ida try komen sini..entah apa yg tak kena...sedapnyer kari kambing tu!bila ida open ikut mozilla baru la boleh komen....adehhh

    ReplyDelete
  18. Salam Ady..wahhhhhhh pekat kuahnya sungguh menggoda selera....pekena ngan nasi minyak tak poun beriyani sedap ni..buat cicah roti pun sesuaiiiiiiii..........

    ReplyDelete
  19. Singgah Ady...

    Sedap tu..my peberet kari kambing.. tp lepas makan terus pengsan..sakit kepala

    ReplyDelete