Pages

Thursday, January 5, 2012

Pau Kacang Hijau

Pau Kacang Hijau 
Resepi: Citarasawan 
Bahan-bahan: 
 300gm tepung pau
 1 1/2 sudu teh yis segera
 1 sudu teh baking powder
 35gm gula kaster
 20gm susu tepung
 25gm shortening
 140ml air
 1/4 sudu teh garam
 pewarna hijau / pandan emulco

Inti Kacang:
 100gm kacang hijau tanpa kulit - direndam 2 jam
 50gm gula kaster
 1/4 sudu teh garam
 100ml air / santan 
Cara-cara :
 1. Inti :  Kukus kacang hijau selama 25 minit sehingga kembang.  Masukkan ke dalam pengisar (food processor) bersama gula, garam dan air.  Kisar sebentar biarkan kacang sedikit kasar.  Kemudian masak sambil dikacau perlahan sehingga adunan tidak melekat di periuk.   Biarkan sejuk dan bulatkan inti.
 2. Doh Pau : Satukan tepung gandum, yis, susu tepung, baking powder dan gula, gaul rata.  Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh yang lembut. Masukkan shortening dan garam. Uli hingga sebati dan tidak melekat di mangkuk adunan.
 3.  Bahagikan kepada 2 bahagian, satu bahagian asal dan satu lagi di campur dengan pewarna hijau atau pandan emulco.  Uli adunan hijau hingga warnanya sebati. 

 4. Canai kedua-dua doh berasingan.  Lekatkan adunan hijau dengan sedikit air di atas adunan asal dan canai keduanya.  Kemudian gulung dan potong kepada 6-8 bahagian.  Leperkan adunan, masukkan inti kacang di tengahnya dan bulatkan.
 5. Letakkan diatas kertas / daun pisang, biarkan selama 35 minit sehingga kembang.
 6. Panaskan pengukus dan kukus selama 7-10 minit dengan api sederhana. 


Yours Sincerely
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
Ady
                               

                                       

13 comments:

  1. Assalamualaikum Ady,

    lama Ady tk update blog ya?? Kak Nur dh nak off line sekali ternampak ada org tunjuk pau kacang hijau...terus lari cepat2 kesini...hehe...

    Wah sedap nie kalau dpt rasa seketul...pekena ngan nescafe secawan bertambah pula angin sepoi2 disini bertambah terlena kak nur...mcm nk terlelap nie!!

    ReplyDelete
  2. sedapnya kalau dpt mkn pau ptg2 cam nih...tadi k.iza ingat pun nak buat kue pau gak..last2 tak jadi. gebu nmpknya pau tu...

    ReplyDelete
  3. salam Ady..

    Alamak.. menyelerakan betul..lah!!

    ReplyDelete
  4. Salam,
    Wa...blog dah berwajah baru la..makin menarik dan tertarik la abg ady..pau tu pun posing cantik je...cantik corak dia, umi buat tak berapa jadi coraknya..hehe kena belajar dgn abg ady nampaknya..

    ReplyDelete
  5. cantiknya kuih pau ni berbelang hijau yg menawan..:)

    ReplyDelete
  6. wah cantiknya pau hijau ni..kaler dia buat kita rasa terliur..simpan resepi dulu lah ady..rakyat jelata belum ada di rumah..:)

    ReplyDelete
  7. salam ady - cantik pau ni dan sure sedap juga

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..
    baru je habiskan stok tepung pau. ala..sayang pulak, sebab smlm saya buat pau juga. tapi kalau dapat buat pau warne2 cam ni lagi best,..tq kongsi resepi. masuk list

    ReplyDelete
  9. Assalam ady, cantik pau ni dibuat spiral gitu warnanya..akak dah lama tak mengepau..hubby & mak akak suka pau kacang merah..bolehlah lain kali buat macam ady ni..

    ReplyDelete
  10. ady..rajinnya buat inti...saya paling malas nak buat inti..tapi makan pau suka...hehehhe..cantiknya pau..berbelang2..rajin betul...:)

    ReplyDelete
  11. tu dia.... pau kacang hijau yang cantik mengancam! lawanya...

    ReplyDelete
  12. WoW...cantiknya pau....kaler2 hijau lagi...bestnya...:)

    ReplyDelete