Pages

Tuesday, October 22, 2013

Rendang 3 in 1


Rendang 3 in 1
1/2 kg hati lembu - Potong ikut suka.
1/2 kg paru (DI REBUS DAN Potong ikut suka. )
1/2 kg  limpa lembu - Potong ikut suka.

2 batang serai *
1 ibu jari kunyit*
2 biji bawang besar*
5 biji bawang kecil*
5 biji bawang putih*
20-30 cili kering-rendam dgn air panas*
1 sudu mkn halia
sedikit belacan*
* semua bahan2 ni dikisar halus bersama halia)
1  genggam ketumbar**
1 genggam jintan manis**
1 genggam jintan putih** ( **  di sangai dan di kisar halus..saya sangai sampai  gelap sikit)
3 sudu besar kerisik
air asam jawa
gula
daun kunyit
daun limau purut
500 ml santan
Tumis semua bahan-bahan kisar * hingga sampai garing dan naik bau, lalu masukkan ketumbar,jintan manis/ putih , daun limau purut , daun kunyit gaul rata.
Masukan hati limpa paru. Kacau sebati.
Masukan santan + garam +gula+ air asam gaul rata .masak  sampai hati paru limpa  empuk.
Bila hati paru dan limpa empuk masukkan  kerisik…
Biarkan di dalam kuali hingga rendang benar-benar empuk dan mesra. 



*****Yours sincerely*****

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                                           

3 comments:

  1. salam ady, lama betul akak tak singgah sini...akk pun selalu buat campur hati , limpa n daging tp selalunya anak2 akan pilih dgg je..hati n limpa ditolaknya dlm pinggan umi n papa ni...huhuhu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Ady..salah satu rendang peberet k.umie...dpt pulak dicicah ngan lemang..pengsannnn...

    ReplyDelete
  3. salam Ady...
    tabik betul la dg u,rajin masak rending daging,kita ni suka mkn je...masak jarang..
    sangat menyelerakan..

    ReplyDelete