Pages

Monday, February 10, 2014

Satay (goreng / bakar)

Satay
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!
Resepi Asal : KAK FIDA MyR
Bahan-bahan ( 10 orang )
1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
150 g gula pasir
100 g gula merah
100 g madu, 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
3 sb ketumbar biji - sangar
2 sk jintan halus - sangar
1 sb lada sulah biji
6 ulas bawang putih
1/2 jari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai - hiris
1/2 jari kunyit hidup
 Cara-cara 
 Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
 Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
 Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang 

Kuah Satay RESEPI : KAK Nuridah  
Bahan-bahan ( untuk seberapa banyak satay yg ada )

 300 g kacang tanah - sangar dan kisar kasar
 100 g gula pasir - Nur agak-agak aja
 150 g gula merah - Nur tak letak
 40 g asam jawa
 1 sk garam dan 1 sk kunyit serbuk
 2 biji buah keras*
 1 sb ketumbar biji - sangar*
 1 sk jintan kasar - sangar *
 1 sk jintan halus - sangar *
 2 hiris lengkuas *
 2 hiris halia muda *
 20 tangkai cili kering *
 7 ulas bawang merah *
 5 ulas bawang putih *
 7 batang serai - hiris *
 20 g udang kering *
 1 cawan minyak masak
 Cara-cara 
 Satukan gula merah dan asam jawa,diramas dgn secukup air utk mendapatkan 500 g air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
 Kisar halus bahan2 bertanda *
 Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan gula,garamdankunyit serbuk dan kacau rata.
 Masukkan bancuhan air asam dan kacang tadi ke dlm bahan yg ditumis. Masak atas api perlahan hingga keluar minyaknya.


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                        

4 comments:

  1. sedapnya nampak satay ni berkilat2 pasti sedap sngt ni

    ReplyDelete
  2. Mmg mengiurkan, suka tengok hasil kerja Ady...nampak sangat sedap. Foto2 pun menarik.

    ReplyDelete