Pages

Thursday, September 11, 2014

Kuzi Ayam

Kuzi Ayam
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a.
Bahan bahan
Ayam potong 12

Bahan perap ayam:
saffron
halia
bawang putih
garam 
Potong kiub dan goreng:
hempedal ayam
hati ayam (rebus dulu), kalau suka
2 biji bawang besar

Bahan goreng:
15 biji bawang merah (setelah goreng, ditumbuk halus)
1/2 cawan kismis
1/2 cawan badam potong memanjang

Bahan tumis:
6 bawang merah - blend
4 bawang putih - blend
4 sudu besar rempah kuzi
1 cawan minyak (campur minyak sapi)
1 tin susu cair
1 botol sos tomato 
Cara cara
Panaskan minyak.  goreng bawang merah hiris, tos.  goreng bawang besar hingga kuning, tos.  goreng badam hingga kuning, tos. goreng kismis, tos.  goreng hempedal ayam, tos.  Akhir sekali goreng ayam separuh masak. 
Dengan guna minyak yang sama, tumis bawang merah dan putih yang diblend hingga naik bau.  Masukkan rempah kuzi yang telah dicampur dg air.  Goreng hingga wangi.  Masukkan air, susu cair, sos tomato, kacau rata. 
Masukkan bahan goreng yang lain spt ayam, bawang goreng tumbuk, badam, kismis, hempedal, bawang besar goreng dsb.  masukkan gula dan garam.  Masak hingga agak pekat.
Sedap dimakan dg nasi atau roti jala.
``````````````````````````````````````````````````````
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

2 comments:

  1. Sedap berlaukkan kuzi, tp sy baru sekali try

    ReplyDelete
  2. Assalam Ady..menyelerakan btul nmpk ayam tu...

    ReplyDelete