Pages

Wednesday, October 8, 2014

Mee Tha Bak (Mee Chendol) Goreng Thai


Mee Tha Bak (Mee Chendol) Goreng Thai
resepi : Sajian Bersama Ibu Manja Noraini Ibu Manja

NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a…

Bahan-Bahannya
1kg Mee Tha Bak (Mee Chendol)
200gm udang sederhana (dibuang kulit)
200gm isi ayam dipotong kecil

Bahan Kisar*
15-20 tangkai cili padi* (boleh ditambah atau dikurangkan ikut citarasa masing-masing)
4 ulas bawang putih* (dikisar halus)
1 batang lobak (carrot) dihiris halus
50sen daun bawang (potong sebesar 2 inci)
30sen daun kucai (potong sebesar 2 inci)
15-20 helai daun selasih
2 sudu makan kicap pekat (kicap manis aje)
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan minyak sos ikan Thai
Garam & serbuk perasa secukupnya
sedikit minyak untuk menumis 
Cara-caranya
Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga garing & masukkan isi ayam & udang. Dah 1/2 masak, masukkan semua sos, garam & serbuk perasa & kacau rata. Masukkan sayur & mee, sedikit air kalau perlu & gaul rata. Siap untuk dihidangkan. Hidangkan semasa panas. Untuk mencantikkan hidangan bolehlah dihiasi dgn hirisan cili merah dan daun selasih. Sedaaaaapppp."
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

2 comments: