Pages

Saturday, December 31, 2011

Happy New Year 2012

May the stars carry
 shine upon you,
 May the flowers fill
 your heart with beauty
 May hope forever wipe
 away your tears,
 and above all,
 May this New year be wonderful! 
Happy New Year

From :  Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes 

Friday, December 16, 2011

Kari Kambing Kerisik

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes


Kari Kambing Kerisik


Bahan-bahan:
1 kg daging kambing dicuci dan toskan
3 biji kentang dibelah empat
1 biji bawang besar dihiris
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia* 

1 sudu makan ketumbar*
1 sudu kecil jintan putih* (Semua bahan*dikisar)
Rempah ratus (kulit kayumanis, bunga lawang, bunga cengkih,buah pelaga)
3/4 cawan rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air
1 sudu makan rempah beryani
2 sudu akan kerisik
Santan secukupnya
Garam 

Cara-cara:
Tumis rempah ratus bersama hirisan bawang besar dan bahan2 yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan rempah beryani dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga kecut. 

Masukkan santan dan biar hingga daging empuk.
Masukkan kerisik dan garam. Gaul rata.
Sedia dihidang. 



Happy weekend ahead :)



Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


                                      

Thursday, December 15, 2011

Easy Brownies

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes


Easy Brownies



Chocolate crumbles:
     45g Plain flour
     12g Valrohna cocoa powder
     25g Sugar
     30g Soft butter

     Mix all the chocolate crumbs ingredients well with finger tips and set aside.  

  
      Brownies:
       4 Egg whites
       130g Melted chocolate (65g Valrohna chocolate & 65g semi-sweet chocolate)ady guna dark chocolate
      130g Soft butter
      125g Sugar 


      4 Egg yolks
      1/2 tsp Vanilla extract
    150g Walnuts, slighty crush

   
   140g Plain flour                                   )
      2 1/2 tbsp Valrohna cocoa powder   } sieve together
      1 tsp Baking powder                           )
      1 tsp Baking soda                                ) 


Method:
Whisk egg whites till stiff and fold in melted chocolate with a rubber spatula.
Beat butter, sugar and egg yolks till creamy and pour into egg white mixture, mix well and add in walnuts. 

Add sifted flour mixture with 3-4 tablespoon fresh milk, fold well.
Pour mixture into a  10 x 6 1/2 inch or 8 inch square (lined all sides) tray and sprinkle chocolate crumbles on top.
Bake at preheated oven 170C for about  40-45 mins or test with a skewer till it comes out clean.
I hope you smile today :)

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


Monday, December 12, 2011

Muffin Pandan

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

Muffin Pandan
Sumber : Cari.com & Rinnchan



Bahan-bahan:
 200gm tepung gandum
 1 1/2 tsp baking powder
 1/2 tsp soda bikabonat
 1/2 tsp garam halus
 120gm gula castor 

200ml santan kelapa (dalam kotak)
 100ml minyak jagung
 2 biji telur
 *1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
 *1/2 tsp pandan essence
 Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc. 




Nota :
 *Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya .


Cara-cara:
 1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
 2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
 sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
 3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
 bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
 4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
 5. Bakar selama 20minit. 



See you soon! 



Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


                                         
                                               

Friday, December 9, 2011

Wanton Inti Popia

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes



Wanton Inti Popia 


untuk kulitnya bolehla gunakan kulit popia atau cuba dengan kulit wantan yang berbentuk bulat.
 Masukkan sesudu inti kedalam kulit wanto  dan sapu air pada sekeliling tepinya.Cantumkan macam buat karipap.Siap untuk digoreng dan bolehlah dihidang dgn sos pilihan.
**P.Ros  SinaranMenu **  


Bahan-bahannya
* 20 keping kulit popia
* 4 batang sausage dibelah dua dan potong dadu
* Semangkuk potongan kubis
* 2 batang hirisan carrot
* 1/2 labu bawang besar
* 1 batang daun bawang
* beberapa batang daun kucai
* 1/2 keping pati ikan bilis (jika suka)
* 3 ulas bawang putih hiris halus
* 2 biji telur
* 4 sudu besar minyak masak
Nota: garam tak perlu sebab sausage dah masin dan bila dicicah dgn sos takut lagi masin. 

Cara-caranya
1- Panaskan minyak dan masukkan telur.Kacau telur biar hancur dan masak.Masukkan pula bawang putih dan kacau sebentar.Campurkan potongan sausage dan kacau rata.
2- Masukkan semua bahan sayur dan goreng dengan api kecil.Tambah pati ikan bilis.Bila sayur dah layu sedikit boleh diangkat dan di sejukkan.Buang jus dari bahan- inti sebelum digulung bersama kulit popia.
3- Ambil sekeping kulit popia dan masukkan 1 sudu besar inti dan gulung rapat dan kemas.Boleh lah dikukus atau digoreng. 

Versi goreng:
Panaskan minyak dan goreng terendam popia hingga garing. Toskan minyaknya dan siap untuk dihidang dengan sos pilihan.
Versi kukus :
 Masukkan kaki besi atau sebiji mangkuk kaca kedalam kuali dan masukkan air.Tutup kuali  pasang api dan didihkan air.(nak guna kukusan biasa pun boleh...)
 Setelah air mendidih letakkan pinggan yang berisi popia dan kukus la selama lebih kurang 7 ke 8 minit. Angkat dan siap untuk dihidang bersama cili sos.



Happy weekend ahead :)


Happy weekend ahead :)
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,