Pages

Wednesday, February 8, 2012

Kek Batik Arora

Kek  Batik  Arora

bahan2: 
 250 g mentega
 100 gram gula castor
 1/2 cawan susu pekat manis
 250 g tepung gandum
 6 biji telur
 2 sudu teh baking powder
 5 jenis pewarna dan perisa 
 cara: 
 pukul mentega + gula sampai kembang memutih
 masukkan susu pekat manis
 pukul sebati
 masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
 ayak tepung + baking powder
 masukkan kedalam adunan
 pukul lagi sampai adunan sebati
  bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
 warnakan + perisakan ikut kesukaan
 sediakan loyang...
 tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis
 (setiap tompok 1 senduk)
 bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam 
Have A Nice Day!!
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


                                          

Friday, February 3, 2012

Rendang Sotong...mmg sedap gilerr I tell you..

Rendang Sotong…mmg sedap gilerrr I tell you..

BAHAH-BAHANNYA :-)
1 kg sotong saiz besar (mat guna sotong memang saiz besar 2 ekor = 1kg)
2 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
2 camca besar kerisik
2 camca besar gula melaka
100 ml pati santan (mat guna santan kotak)
2 camca besar penuh rempah kari
2 camca besar cili kisar
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5 batang serai, hiris halus
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup   
CARA MEMBUATNYA :-)
Rebus sotong 30 minit dalam periuk tekanan, letak sedikit garam. Kemudian tos dan keluarkan sotong, potong kecil (cara merebus boleh lihat di sini..tapi untuk resipi ini rebus guna air dan garam sahaja.)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Masuk rempah kari dan tumis hingga terbit minyak. Masuk pati santan, gula melaka, asam gelugor, kerisik dan daun limau purut. Kacau rata masak hingga pekat dengan api kecil.
Masukkan sotong, gaul rata, tambah garam secukup rasa. Masak hingga kering sedikit. Masukkan hirisan daun kunyit, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, ketupat atau pulut...
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                                                            

Thursday, February 2, 2012

Seri Muka Gula Melaka

SERI MUKA GULA MELAKA


Bahan-bahan Lapisan Bawah :
1 cawan beras pulut
1 1/4 cawan santan cair
1/2 tsp garam
Cara-cara :
Basuh beras pulut dan toskan.
Masukkan beras pulut ke dalam loyang bersama dengan santan cair dan juga garam.
Kukus sehingga masak.
Setelah masak, sapu sedikit minyak pada loyang segi empat 7 X 7 inci dan lapikkan dengan sehelai plastik.
Masukkan pulut tadi ke dalam loyang dan tekan-tekan biar padat dan rata.
Bahan-bahan Lapisan Atas :
200 gm gula Melaka (putong kecil-kecil)
1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
2 biji telur
1 Tbsp tepung jagung
1/4 cawan tepung gandum
1/2 tsp garam
Cara-cara :
Masak gula Melaka bersama 1/2 cawan air hingga gula larut.
Di dalam sebuah mangkuk, campurkan semua bahan-bahan lain dan kemudian tapis masuk larutan gula Melaka tadi. Kacau sebati hingga tiada ketulan. (kalau ada ketulan, boleh ditapis).
Masakkan adunan di atas api hingga naik wap.
Tuang adunan ke atas lapisan pulut di dalam loyang tadi dan kukus selama 10 minit - 15 minit atau sehingga masak.
Sejukkan kuih dan potong dengan pisau plastik untuk dihidangkan.

Yours sincerely

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,, 

                                             

Wednesday, February 1, 2012

Teochew Steamed Fish 潮州式清蒸鱼

Teochew Steamed Fish  潮州式清蒸
Ingredients
(Serves 2-4)
- 1 medium whole fish (such as white pomfret) – I ask the fishmonger to clean it for me
 - 6 slices of ginger
 - 1 slice of ginger, cut to thin strips, as thinly as you can
 - 1 chilli padi (aka bird’s eye chili), sliced (adjust or omit to your liking)
 - 1-2 medium tomato, cut to small wedges
 - 2 shiitake mushrooms, stems removed, sliced thinly
 - 80g salted vegetables, sliced thinly (roughly 1 to 1.5cm lengthwise)
 - 2 salted plums (kalau tak ada ni blh guna plum sauce)
- 1 tbsp light soy sauce
 - 5 tbsp water (adjust according to your preference. For example, if you don’t want any “broth” then lessen the water. Lessen light soy sauce if you’re adding less water)
 - spring onions (scallions), sliced thinly to wispy strips (to garnish, optional)
Directions
 1. Place 2 slices of ginger inside the fish cavity. Place 4 ginger slices, half of the shiitake mushrooms and half of the salted vegetables to line the bottom of a deep plate.
 2. Make two diagonal cuts along the body of the fish (the fleshy part) on both sides. Place fish in the plate, on top of the earlier ingredients you added.
 3. Drizzle light soy sauce over the fish. Keep in fridge (covered) for at least 30 minutes if you can.
 4. When you are ready to steam the fish, add water and scatter the rest of the ingredients (ginger strips, salted plums, tomatoes, remaining salted vegetables & mushrooms) over the fish and around the plate.
 5. Steam on high heat for roughly 15 minutes – the water in the steamer should be boiling before the fish goes in, and the duration stated for steaming should start only from that moment.* Note: The bigger the fish, the longer it takes . Do not over-steam as the meat will become tough. For the fish shown in the photo, it was cooked nicely with 15 minutes of steaming. Garnish with spring onions strips and serve with porridge or rice.

Best regards,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,