Pages

Friday, April 25, 2014

Lemak Cili Padi Ikan Patin Belimbing Buloh

Lemak Cili Padi Ikan Patin  Belimbing Buloh
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a.
Bahan2
1 ekor ikan patin
2 batang serai - dititik
*5 biji bawang putih
 *5 biji bawang merah
*1/2 inci kunyit hidup
*4 buah/ biji cekur
*10-20 biji cili padi ( tambah or kurang ikut kepedasan masing2)
*2sm halia
 *20gm belacan
yg bertanda * dikisar
santan secukupnya
10 biji belimbing buluh
daun kunyit
1 keping asam keping.
tomato
garam gula dan perasa secukup rasa
Cara2
1 Masukkan bahan2 kisar dan santan ke dalam periuk.
 2 Kacau rata dan masukkan asam keping. (lemak ni elok api kecilkan utk elakkan dari pecah lemak)
 3 Masukkan serai, daun kunyit dan biarkan mendidih .kacau hingga terbit bau seketika.
 4 Akhir sekali masukkan ikan dan biarkan mendidih.
 5 Perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan mendidih dan masukkan tomato dan belimbing.
 6 Angkat dan hidangkan.

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                   

1 comment:

  1. Assalamualaikum Ady..sedap nampak ciliapi ikan patin ni...

    ReplyDelete