Pages

Monday, May 5, 2014

Rendang Padang

Rendang Padang
All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a.
Bahan 2 :
 1 kg Daging  (goreng/batang pinang) lembu/sapi dipotong potong dan cuci bersih.
3 biji kelapa santan pekat (1000ml santan)
* 35 biji bawang merah kecil (masakkan padang selalunya menggunakan bawang merah kecil)
 *15 biji bawang putih
*1 5-20  tangkai cili kering (potong serong lalu direbus kemudian ditapis....biar keluar biji lada)
*1 inci halia
*1/2 inci kunyit hidup
*2 sdt lada putih biji
*6  helai daun limau purut
* yg bertanda dikisar halus…….
1 inci lengkuas - dititik
4 batang serai - 2 btg dititik dan *2 btg dikisar
3 biji bunga  lawang
1 -2 keping asam gelugor
3 sb kerisik
4 helai daun kunyit - disiat2
8 helai daun limau purut - disiat2
4 helai daun salam - disiat2 - yg fresh - bukan yg kering
garam, gula secukup rasa
secukup air - jika perlu 
Caranya...
 masukkan kesemua bahan2, daging, daun dan santan serta sedikit garam dahulu dalam periuk besar dan mula dengan api yang besar....sesekali kacau/aduk jgn sampai santan pecah.
....apabila kuah mula memekat api diturunkan sederhana....dan waktu ini mudah terbakar...harus dijaga....kalau waktu itu daging belum empuk....masukkan air....keringkan....masukkan air lagi....dilakukan begini sampai daging benar2 sudah empuk....maka baru dikeringkan atau kuah pekat ikut selera …jika perlu tambah garam dan gula
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                                           

1 comment:

  1. Ya Allahhhhh, betul2 kecur ni. Mesti sedap makan dengan ketupat pulut atau nasi, kan Ady

    ReplyDelete