Pages

Tuesday, September 30, 2014

Kaswi Tepung Pulut

Kaswi Tepung Pulut
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes 2014
Sumber Resepi: kak Yatie
Bahan-bahan
Bahan A :-
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung pulut
1/2 sk kapur yang pekat
2 cawan air
sedikit warna coklat (tak letak pun takpe)

Bahan B :- 
3/4 cawan gula merah/melaka 
1/4 cawan gula pasir
1/2 sk garam
2 cawan air
2 helai daun pandan - disimpul   

  Bahan C :-
 kelapa parut kukus dengan sedikit garam dan daun pandan 
Cara-cara
Campur bahan2 A ke dalam  mangkuk dan kacau rata. Ketepikan.
Campur bahan2 B ke dalam  periuk dan masak hingga mendidih. Tuangkan ke dalam campuran A dan kacau rata. Tapis adunan.
Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang bergris dan dipanaskan dulu. Kukus selama 30-40 min jika mengguna loyang dan 15 min jika mengguna acuan lompang.
Biar kuih benar2 sejuk, potong sesuai selera dan sajikan dengan kelapa parut kukus.

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

2 comments:

  1. Aslmkm Ady. Sedap nya bunyi.... Along dah terbayang kuih yg kenyal2 manja ni....!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum ady mmg kuih peberet Uj ni...

    ReplyDelete