Pages

Tuesday, January 20, 2015

Paru Goreng Bersambal

Paru Goreng Bersambal

NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal! 

Resepi by : Adnan Ibrahim
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg paru
4 ulas bawang putih, diketuk
2 inci halia, dititik
3 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 camca besar gula melaka
1/2 camca besar gula pasir
Garam secukup rasa
7 biji cili merah*
6 biji cili padi (optional)*
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
3 biji buah keras*
1/2 inci halia*
1 camca besar ketumbar*
1/2 camca besar jintan kasar*(*dikisar, tapi jangan halus sangat)


CARA MEMBUATNYA :-)
Rebus paru bersama halia titik, bawang putih ketuk dan sedikit garam, hingga lembut. Sejukkan dan hiris nipis. Kemudian goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan minyak. Tumis bahan kisar bersama serai hingga harum. Kecilkan api dan terus menumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, gula melaka dan gula pasir, kacau rata.
Tambah garam secukup rasa dan masukkan paru goreng, gaul rata dan masak hingga sedikit kering tapi masih lembap. Rasa dan jika ok matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat....
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

3 comments:

  1. Aslmkm Ady..waahh lama x jenjalan sini, sekali masuk tengok makin banyak menu2 yang kita ketinggalan nih..
    Paru ni kan..siap bersambal bagai..kesukaan Mr.Asben saya..haha..kalo g kedai dia akn beli benda ni,, nak buat tak brp nak menjadi karang..ahaa..alasan..

    ReplyDelete
  2. wah sedap lah, kat sini pulak paru tu di goreng kering letak cili sikit kasi pedas2 di ratah je macam tu aduhh teringin lah pulak malam2 ni esuk kena cari paru ni jugak..

    ReplyDelete
  3. mmg faveret kalau makan dengan nasi lemak..

    ReplyDelete