Pages

Monday, March 30, 2015

Kuih Lompang Pandan

Kuih Lompang Pandan 
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!
 Bahan-bahannya:
1 1/2 cawan tepung beras.
3/4 cawan gula halus.
2 cawan air.
45 helai daun pandan.(gunakan  anak2 pandan..tak ada blh letak paste pandan)
1 tsp air kapur.
1 tbsp tepung jagung.
Kelapa parut putih.
Secubit garam.


Cara-caranya: 
Kisar  daun pandan dengan 2 cawan air.Tapis.
Satukan air pandan,tepung beras,gula,tepung jagung  dan air kapur.Kacau sehuingga sebati.tapis.
Panaskan pengukus dan kukus acuan lompang sekejap.Jangan lupa sapukan acuan dengan sedikit minyak masak agar senang untuk keluarkan kuih nanti.
Masukkan adunan ke dalam jag dan tuangkan ke dalam acuan sehingga hampir penuh.
Kukus selama 15-20 minit sehingga "lesung pipit" terbentuk
Sejukkan kuih sebelum keluarkan dari acuan.
Kukus kelapa parut sekejap dan gaulkan dengan sedikit garam.
Hidang kuih lompang dengan kelapa parut.

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

1 comment:

  1. lama dah tak makan kueh lompang ni.. dulu mak selalu buat.. sekarang ni nak cari pun dah susah nak dapat.. nyesal tak belajar dengan mak.. huhu..

    ReplyDelete