Pages

Tuesday, June 2, 2015

Mee Bandung Bonesteak

Mee Bandung 
Bonesteak
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!
Resepi : Sis Alinah Boyan 
Bahan...
1 kg Bonesteak direbus dahulu selama 30min dan buang air rebusan pertama..

Rebus bonesteak bersama daun bay dan sedikit halia .. rebus sampai dagingnye empuk.. ambil airnya tuk dijadikan kuahnya



1 Bawang Bombay*

5 Bawang putih*

Lada kering ikut pedas masing2 ya*

3 sudu besar Tomato puree

3 sudu mkn Tomato sos
3 sudu mkn Cili sos
 1 sudu mkn Kicap manis
 1 cube Stock ayam

2 helai daun bay

Bunga 4 sekawan

1-1/2 sudu mkn Serbuk lada hitam

Gula garam dan perasa
Minyak tuk menumis
Sedikit tepung jagung..tuk memekatkan kuahnya

warna merah jika mahu- yg ni ady tak letak




Mee kuning,tauge,sawi,tomato

Bahan seafood pun boleh jika mahu...bahan2 ni dicelur dulu ya
Telur...tuk dipecahkan dlm kuahnya bila nk dihidangkan

Caranya...
Bahan bertanda dikisar halus
Tumis Bunga 4 sekawan dan daun bay hingga harum

Masukkan bahan kisar… tumis hingga garing
Masukkan bahan2 yg lain tumis hingga rata..lalu masukan bonesteak gaul rata2..dan masukan air rebusanan  bonesteak + gula garam dan perasa ..
Akhir masukkan air tepung jagung tuk pekat mana yg dimahukan.....




Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

3 comments:

  1. nampak sedap sngt mee tu merah lah ady cantikkk dan mesti sedap ni kan

    ReplyDelete
  2. as salam pakcik...
    suka sangat pakcik nie nunjuk gambar makanan yg sedap2. Orang dah laa tengah lapar ni...hu...hu...
    mintak sikit boleh????

    ReplyDelete