Pages

Wednesday, November 9, 2011

Koleh - Koleh

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes





Koleh -  Koleh

Sumber  1 : Zahrah Roziz







Bahan-bahannya
500 gram tepung kacang hijau
250 gram gula hitam (gula timbang)
100 gram gula pasir
1 kg santan pekat dalam paket, dijadikan tahi minyak
1 sudu makan pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown)- tak letak
500 ml santan kotak
1500 ml air
1 loyang 12 x 12 inci disapu sekelilingnya dengan minyak kelapa





Cara :
Gula hitam dimasak dengan 400 ml air dan ditapis. Kemudian campurkan dengan santan kotak, sedikit garam, gula pasir dan 1500 ml air. Masak sehingga mendidih. Masukkan pewarna, gaul rata dan matikan api. Tunggu sebentar sehingga ia separuh sejuk, baru masukkan tepung kacang hijau. Kacau sehingga adunannya rata dan tidak bergentel. Hidupkan semula api yang sederhana. Kacau perlahan-lahan. Diperingkat ini, adunannya akan meletup-letup. Sapukan sedikit minyak kelapa, supaya kuihnya kelak akan cantik dan berkilat. Kacau lagi sehingga matang dan sebati. Matikan api. Masukkan adunan kedalam loyang, ratakan. Sapukan sedikit lagi minyak kelapa diatasnya dan tabur rata dengan tahi minyak. Biarkan ia sejuk baru dipotong.

 Untuk membuat tahi minyaknya, santan pekat tu hendaklah dimasak dalam kuali. Pada permulaannya buka api yg agak sederhana besarnya sambil dikacau2 sekali sekala. Bila santan memekat dan 'bergentel-gentel', kecilkan api dan kacau2 lagi sehinggalah akhirnya, ia menjadi tahi minyak yg berwarna perang.




See you soon!
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

12 comments:

  1. salam ady - ni kuih favourite mala!

    ReplyDelete
  2. Selamat pagi Ady...my fav kole kacang...namun tak pernah buat sendiri...selalu beli jer..emmm...best sangat..

    Ady...ko saja nak goda i pepagi ni ek..

    ReplyDelete
  3. first time dengar... thanks for sharing.. :)

    ReplyDelete
  4. As'salam Ady

    wahh..ni fav k.ct sekluarga. Bulan pausa mesti cari kat bazar ramadhan. nak buat malas jadi beli jer lah.

    Tapi kan tgk ady punya tahi minyak tu mewah betul kalau dapat setengah adunan tuk. ct sorang pun boleh habis..hahaha

    ReplyDelete
  5. Salam bro Ady...
    wah.. rajin bro buat kuih2 lama ni ye... ini memang feberet saya nih.. tp biasanya rasa teringin makan kuih ni tiap kali menjelma bulan Ramadhan... hehehe... mmg best!

    ReplyDelete
  6. Salam Abang Ady..
    Sedapnya kuih koleh ni..fav umi dari kecik2 lagi tapi tak pernah buat sendiri..malas nak cari tepung kacang hijau tapi bila tengok abg ady buat..terliurnya....

    ReplyDelete
  7. salam ady..kuih koleh kacang nie mmg nonie gemar sgt,tapi tak rajin nak membuatnya...ada sapa2 nak bagi nonie seketul hehehe

    ReplyDelete
  8. wahh..umah cat baru ke ady,kuih kole kcg..sedapnyer lama tak mkn

    ReplyDelete
  9. abg ady,
    kuih fav nurul ni... ^__^

    ReplyDelete
  10. salam kunjung balas..ermmm sedapnya koleh koleh tu... suka. cantiknya blog ni.. suka juga..

    ReplyDelete
  11. pandainya ady buat kuih ni...saya tak pernah cuba lagi...:)

    ReplyDelete
  12. Salam Ady. Kuih ni mmg best tapi bab buat tahi minyak tu yg malas sikit tu.

    ReplyDelete