Pages

Sunday, November 2, 2014

Nasi Bukhari Ikan

Nasi Bukhari Ikan
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a

2 keping isi ikan - ikan merah cuci dgn air lemon
1kg beras basmati
1cawan sayur campur
10 biji bawang putih
1biji bawang besar- ptg dadu
daun ketumbar 1/2 cawan
daun pudina 1/2 cawan
Kismis -1 cawan
3 sudu mkn rempah bukhari
2 sudu mkn tomato paste
5 tangkai cili hijau- hiris
sedikit butter
saffron atau warna kuning 
Paste Untuk ikan:
3 sudu mkn rempah bukhari
minyak  zaitun
garam
1 biji air lemon

Cara-Cara untuk ikan:
ikan digaul rata bersama paste lalu blh dibakar atau digoreng- ady bakar je ikan tu..
Cara untuk Nasi Bukhari:
1. Panaskan minyak kemudian masukkan bawang putih ,bawang besar dan cili hijau, goreng hingga kuning..
2.  kemudian masukkan daun ketumbar /pudina gaul rata..
3. Msukkan rempah bukhari, tumis sampai naik bau…
4.  Masukkan tomato paste dan kacau seketika, lalu masukkan sayur campur, Kismis dan butter gaul rata
5. Masukan air sedikit dan saffron gaul rata
6. Masukan beras dan kacau hingga sebati semua, lalu masukkan air  + garam(garam mesti nak cukup ya kalau tak nanti nasi tak rasa) kacau hingga sebati..
7. Masak dgn api yg kuat hingga air mendidih,kemudian perlahankan api dan masak nasi selama 10 min atau sehingga nasi masak… 
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

1 comment:

  1. Assalam Ady,
    wah menarik ni..first time akak dengar nasi bukhari ikan..
    selalu ayam atau daging kan..:)

    ReplyDelete