Pages

Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan 1432 H / 2011



Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Bulan Kemuliaan

BULAN PENUH PENGAMPUNAN

Firman Allah s.w.t

“ Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa. “ (QS Al-Baqarah : 183)


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes, ingin mengambil kesempatan mengucapkan.. SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL-MUBARAK semoga ibadah kita diberkati dan dirahmati oleh Allan SWT..


SELAMAT BERPUASA,

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Saturday, July 30, 2011

Sambal Tumis Sotong Kembang

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes


Sambal Tumis Sotong Kembang

Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

http://mamawandiha.blogspot.com/2011/05/sambal-tumis-sotong-kembang.html


Bahan2:

500 gm /2 ekor sotong kembang ~ dipotong kecil, basuh & tos

3 sudu besar gula

garam secukup rasa

aji (jika perlu)

1 sudu kecil (penuh) asam jawa ~ diramas dengan sedikit air ambil jusnya

3 -5 keping daun limau purut [ yg ni ady tambah ]

1 batang bunga kantan – dihiris 2 [yg ni ady tambah ]

150g petai – [ yg ni ady tambah ]

minyak secukupnya untuk menumis

Bahan dikisar halus :

20 tangkai cili kering ~ dikerat & rebus kejap [ ady guna 30 tangkai cili kering ]

5 ulas bawang merah

1 biji bawang besar saiz sedang

2 ulas bawang putih

½ sudu kecil belacan (dilayur/bakar kejap)

2 biji buah keras [ yg ni ady tak letak ]



Cara2 Menyediakan:

1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar. Masukkan daun limau purut dan bunga kantan & kacau2 tumisan sehingga garing, wangi & terbit minyak.

2. Masukkan gula, air asam jawa & sotong. Masak sehingga sotong lembut sambil dibalik2kan. Jika perlu boleh tambah sedikit air. Masukkan garam & aji secukup rasa. Biar sehingga kuah agak pekat lalu masukkan petai. Pastikan secukup rasa & bolehlah dihidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak.

Yours sincerely,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Friday, July 29, 2011

MarMer cake

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

MarMer cake

Ingredients:

200g margarine - i didnt use

100g butter - i used 300g butter

300g powdered sugar - i used 280g caster sugar

1 tsp vanilla powder

5 eggs

300g flour

1/2 tsp Baking Powder

1/4 teaspoon baking soda

2 tbsp cocoa powder dissolved in 2 tablespoons hot water - i used valrhona

1 tsp black forest paste - i added (u can always use chocolate paste wokey)


Method:

Preheat the oven... ( I preheat oven at 170C)

Prepare and greased a 20x20 baking pan or 2 loaf or oval baking dish - i used a 6" round pan and a loaf pan..

Sift together, flour, baking powder and baking soda, set aside.

Dissolve cocoa powder with hot water, set aside.

Beat margarine, butter, vanilla and sugar until smooth.

Lower mixer speed to level 1.. add eggs one at a time while continuing to whisk

Add in the sifted flour and stir well.

Take half of the batter and mix with cocoa mixture.

Pour white batter alternately with chocolate batter until both batter runs out.

Create a marble motif with a toothpick - i used chopstick

Then bake until done. Remove the cake from pan when it is cold.


Note: This cake taste better the next morning.. so if u intend to serve it the next day.. i wud advise u to bake it the night bef..



Best regards,

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Tuesday, July 26, 2011

Kuih Lompang

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

Kuih Lompang

Resepi : Kak Ct Delima http://www.sitidelima.com/2011/06/kuih-lompang.html

Bahan-bahan :

2 1/2 cawan Tepung Beras

1/2 cawan Tepung Sagu

1 cawan Gula

1 sth Air Mawar [ ady &kak ct tak letak]

4 cawan Air (2 cawan campur dgn Tepung / 2 cawan masak dgn gula)

Daun Pandan

Cara-cara:

Satukan Tepung Beras & Tepung Sagu.

Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air. ketepikan.

Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.

Tuangkan air gula kedalam adunan tepung dan gaul rata. Tapiskan.

Masukkan sedikit Air Mawar[ ady dan kak ct tak letak]. Gaul rata. Asingkan kepada 2-3 mangkuk. Lalu warnakan dengan warna kegemaran anda.

Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5min.

Lalu tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20min.

Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan. Selamat mencuba..

Have A Nice Day,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Thursday, July 21, 2011

Daging Bawang Goreng

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

Daging Bawang Goreng

Resepi : http://seleraputeri.blogspot.com/2010/10/daging-bawang-goreng.html

Bahan-Bahan :

1 kg daging [dipotong dua]

2 cawan santan

1 cawan cili kering kisar

1 cawan bawang goreng

4 sudu besar kicap manis

2 tangkai daun kari

1 labu bawang besar [kisar]

6 ulas bawang putih [kisar]

2 inci halia [kisar]

2 inci lengkuas [kisar]

3 batang serai [kisar]

rempah 4 sekawan

garam & gula secukup rasa

Cara:

Rebus daging hingga empuk dan hiris nipis. Kemudian tumbuk nipis, tak kisah kalau hancur sedikit.

Panaskan minyak dan tumis daun kari dan rempah 4 sekawan hingga naik bau.

Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing. Masuk cili kisar dan tumis lagi. Bubuhkan garam dan gula sedikit.

Masukkan daging, bawang goreng dan santan.

Bubuh kicap manis. Kacau dan masakkan sehingga kering dan garing.

Cara saya:

***saya tak rebus daging tapi saya hanya hiriskan daging nipis-nipis

***pada step setelah dimasukkan cili kisar, tunggu sekejap hingga naik bau baru masukkan daging dan tunggu sehingga daging empuk

***setelah daging empuk dan air daging dah berkurangan baru masukkan santan, bawang goreng dan kicap.

***terpulang pada masing-masing sama ada hendakkan sedikit berkuah atau kering dan garing

Best regards,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
greatsword_blader@hotmail.com

Wednesday, July 20, 2011

Kerapu Kukus Bersos Tauco


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes



Ingredients:-

Seekor Ikan Siakap sederhana besar /Bawal putih bersaiz besar.-dibersihkan dengan air limau dan toskan. [kak Ayu dan ady gunakan ikan kerapu]

2 sudu besar tauco-( bilas dan lenyek sikit dengan batu lesung)

1 sudu halia (dikisar)

4 biji bawang kecil – dihiris [ yg ni ady tambah ]

8 biji cili padi(dihiris)

Bawang putih tiga ulas(dikisar)

1 sudu gula

3 sudu air perahan limau

4 sudu air

Hirisan halia

serbuk perasa +secubit garam -(Ayu tambah)

Method:-

Gorengkan halia , bawang kecil dan bawang putih dan tauco hingga naik bau selama 5 minit. Masukkan hirisan cili padi, air, perahan limau dan gula, kacau. Kemudian ratakan pada seluruh ikan tadi dan letakkan hirisan halia pada kedua-dua belah ikan. Dan akhir sekali balut ikan dengan aluminium foil dan kukus untuk 20-30 minit. Pasti menyelerakan.Sources:-From Sue Abdullah@resipi.mesra.net

Yours sincerely,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Tuesday, July 12, 2011

Kek Marble Mewah

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

Kek Marble Mewah

Resepi : http://dayangjack.blogspot.com/2011/07/kek-marble-mewah.html

bahan-bahan :

225 g tepung halus/superfine

250 g mentega berkualiti (pada suhu bilik)

30 g krim keju (pada suhu bilik)

5 biji telur gred B (pada suhu bilik)

210 g gula kastor

80 ml susu segar [ ady tukar..guna buttermilk kek akan menjadi lemak ]

1 sudu kecil ovalette

1 sudu kecil baking powder

2 sudu kecil esen vanilla

1 sudu kecil serbuk teh hijau / matcha + 1 sudu besar air panas (bancuhkan) [ady tukar.. guna warna apple green ]

1 sudu besar serbuk coklat/serbuk koko + 2 sudu besar air panas (bancuhkan)

sedikit pewarna oren

Cara-cara :

Panaskan oven pada suhu 170C. Lengserkan loyang kek dengan mentega dan alaskan dengan kertas serap minyak / baking sheet.

Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.

Putar mentega bersama krim keju dan ovalette hingga pucat.

Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga hancur dan kembang. (high speed)

Perlahankan kelajuan mixer, masukkan telur satu demi satu sambil diputar hingga sebati. (pastikan telur dimasukkan sebiji kemudian dikacau sebati, dan masuk lagi sebiji, kacau lagi. Ulangi proses hingga telur habis)

Masukkan esen vanilla dan kacau lagi.

Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diselang selikan dengan susu segar. Putar dengan perlahan hingga sebati.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu adunan dicampurkan dengan serbuk teh hijau. Adunan kedua, dicampurkan dengan pes coklat/koko dan satu bahagian lagi diwarnakan oren. (boleh juga diberi perisa/warna lain)

Tuangkan adunan ke dalam loyang secara berselang-seli.

Bakarlah sehingga masak selama lebih kurang 50 minit. Suhu panas oven bergantung pada jenis oven masing-masing. Sila adjust sendiri.

Sejukkan kek setelah masak. Kek akan menjadi lebih mesra jika disimpan selama 1-2 hari.



Have A Nice Day,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


Sunday, July 10, 2011

Asam Pedas Kerisik

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes


Asam Pedas Kerisik


Resepi: CMG http://www.tiffinbiru.com/2011/06/asam-pedas-kerisik.html

BAHAN-BAHANNYA :

500 gram ikan pari, perap dengan jus limau nipis + garam = 10 minit, cuci bersih dan toskan

Sawi jeruk secukupnya, yang ni agak2 [yg ni ady tak letak ]

1/2 jus asam jawa

1 camca besar penuh kerisik

3/4 cawan cili kisar

3 biji bawang merah, hiris

2 ulas bawang putih, hiris

Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)

Air secukupnya

Segenggam daun kesom


BAHAN KISAR HALUS :

5 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

3 keping nipis hirisan lengkuas

3 biji buah keras

Secubit belacan

1/2 inci kunyit hidup


CARA MEMBUATNYA :

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang merah/putih hiris hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan air secukupnya dan biar mendidih.

Masukkan ikan, sawi jeruk, daun kesom dan juga kerisik, kacau perlahan. Masukkan jus asam jawa. Perasakan dengan garam secukupnya, sedikit gula dan serbuk perasa jika suka. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..


Best regards,,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Thursday, July 7, 2011

Ikan Tenggiri Black Pepper


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

Ikan Tenggiri Black Pepper

Bahan-Bahan:

500g ikan tenggiri

1 cawan kicap pekat black pepper

1 cawan minyak

1 s/b kunyit

1 s/k garam

Sedikit air [boleh jugak tambahkan lagi air kalau nak berkuah]

Bahan Hiris:

1 labu bawang besar – [ hiris ]

2 ulas bawang putih – [ hiris ]

1 inci halia - [ hiris ]

2 biji cili hijau -[ hiris ]

2 biji cili merah -[ hiris ]

1 pelepah daun kari

Cara:

1. Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan kunyit dan sedikit garam. Gorengkan seperti biasa tetapi jangan garing.

2. Keluarkan separuh minyak dan masukkan bahan yg dihiriskan bersama dun kari . Kacau rata.

3. Masukkan kicap pekat black pepper dan garam gaul rata.

4. Masukkan air [boleh jugak tambahkan lagi air kalau nak berkuah]

. sesuaikan rasa mengikut citarasa anda.

5. Tuangkan kuah atas ikan didalam pinggan dan hidangkan.


Yours sincerely,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Wednesday, July 6, 2011

Rendang Ikan

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

Rendang Ikan
Bhn²

800 gm ikan [ ady gunakan ikan tenggiri ]

2 helai daun kunyit _ d mayang

4 helai daun limau purut _ d mayang

4 keping asam keping / gelugur

1 paket serbuk santan + 300 ml air _ guna santan cair pun boleh

4 tbsp kerisik

Serbuk kunyit

Garam

Gula

Minyak untuk menggoreng

Bhn² Kisar

3 batang serai

1 cm lengkuas

2 cm halia

2 cm kunyit

10 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

10 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh tambah yer )

Cara²

Gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit.. Perap selama 30 minit.

Panaskan minyak d dalam kuali.. Goreng ikan d dalam minyak yang dalam sehingga masak kekuningan tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.

Kemudian.. d dalam periuk yang lain.. masukkan santan, bhn² kisar, kerisik, daun kunyit, daun limau purut dan asam keping. Masak sehingga mendidih.

Masukkan gula dan garam secukup rasa. Gaul.

Masukkan ikan goreng dan masak sehingga kuahnya pekat.

Tutupkan api dan hidang. Taburkan sedikit hirisan daun kunyit.Yours sincerely,

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

Tuesday, July 5, 2011

Soft and Moist Banana Cake


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes


Soft and Moist Banana Cake

250g salted butter

1 1/2 cups castor sugar (I will reduce the sugar depending on what type of banana that I used and how ripe the bananas are)

4 eggs

1 tsp vanilla essence

4 tbsp milk [ yg ni ady guna buttermilk, cake akan menjadi lemak dan sedap ]

1 1/2 cups mashed banana (about 3 del monte bananas)

2 cups plain flour (sift together with 1 tsp bicarbonate of soda and 1 tsp baking powder)

Method:

1. Cream butter and sugar in a mixing bowl.

2. Add in eggs, vanilla essence and milk and mix well.

3. Add mashed banana into the mixture and mix well.

4. Finally add in sifted flour and mix well and pour into a cake tin.

5. Bake in preheated oven at 160 deg C for 1 hour or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean. If the top layer turns brown after 15 minutes, cover it with a piece of aluminium foil.

6. Cool cakes in the pan then remove. Use a sharp knife to slice and serve


Verdict?

The cake is still as delicious as what my memory can recalled, soft, moist and full of the fragrant of banana. Yummy Yummy!


Best regards,,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,