Pages

Sunday, August 14, 2011

MIHUN GORENG TOMYAM

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

MIHUN GORENG TOMYAM

sumber: KAK NOR Secubit Garam http://www.secubitgaramnor67.com/2010/12/mihun-goreng-tomyam.html

Bahan-bahan :

1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan

300gm udang

200gm isi ayam

3 ulas bawang putih - diketuk

5 ulas bawang merah - dikisar

2 batang serai - diketuk sedikit

2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)

cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas

1 biji telur

3 helai daun limau purut - dicarik2kan

sayur kobis - di potong pjg (halus)

carrot - dipotong pjg (spt btg mancis) [ ady tak letak ]

2 biji tomato - dihiris nipis2

1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air

daun saderi [ ady tak letak ]


Cara-cara:

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.

Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.


Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur

Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan


Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)

Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus


Salam Ramadhan,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

7 comments:

  1. Salam abg edy! kita mmg suke bihun, masak apa2 jenis pun kita leh makan dgn byk :D suke sgt! kalau nak bandingkan dgn mee kuning kita sanggup pilih bihun :D

    ReplyDelete
  2. Assalam bro ady... Uishhh sedapnyer mihun tomyam.... Sekali sekali best jugak kan masak mcm ni... Tak tahan tgk udang2 yg seksi tu....

    ReplyDelete
  3. salam ady,
    bundo ni kalau namanya tomyam, buatlah apa saja. sukaaaaaa sangat...
    sedap tu.

    ReplyDelete
  4. assalam bro ady, dh lama x mkn mihon greng tomyam ni, saya ni mmg hantu mihon... adehhhh... bila lah nk buat ni... huhu

    ReplyDelete
  5. bihun tomyam belum pernah cuba. nmpk sedap!

    ReplyDelete
  6. sedap ni ady...akak pun dah berapa kali buat mee hoon goreng tomyam ni..

    ReplyDelete