Pages

Tuesday, November 1, 2011

Ikan Tenggiri Lemak Siam

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes



Ikan Tenggiri  Lemak Siam


Note:  Resepi asal guna ikan bawal. Ady tukar guna ikan tenggiri.








Bahan-Bahan:
ekor ikan bawal -- 
2 keping asam gelugur
3 cawan santan
3 keping daun limau purut

Bahan Kisar:
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili kering
3 cm belacan
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm lengkuas





Cara Menyediakan:
1.Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
2.Masukkan asam gelugur, garam dan gula.
3.Tuangkan santan dan masukkan daun limau purut. Biarkan ia mendidih.
4.Akhir sekali masukkan ikan bawal.




Yours sincerely,br/>
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


                                 
                               

16 comments:

  1. Assalamualaikum abg ady...
    sedapnya tgk ikan tnggri lemak siam tu... pasti harum jer baunya kan abg ady... ada bubuh daun limau purut.. sedap2!

    ReplyDelete
  2. Ass'alam Ady

    bolehlah k.ct tumpang menjamu selera makan tgh hari nanti..hehehe Jap..! ada lagi ker dah habis lauk ni :)

    ReplyDelete
  3. Ady....
    kak Cek dtg nak join mkn ni...nampak sedap je lauk ni...mkn ngan nasi putih panas2...wow...ada lak sambal belacan....fuhhhh...bepeluh2 mkn...:D

    ReplyDelete
  4. ringkas bahan-bahan dia. boleh cuba ni ...

    ReplyDelete
  5. Ady, kebetulan kak iza dtg time mkn tghari...tumpang mkn sekali lah kat sini...lauk pun sedap tuu

    ReplyDelete
  6. Salam ziarah, nampak macam gulai nasi dagang. Mesti sedap kan...

    ReplyDelete
  7. ady..kita sekarang ni kalau tengok gulai lemak rasa nak nitik je air liur..kekkke..sedapnya..suka la gulai lemak sekarang ni...tak kisah la versi apa pun...:)

    ReplyDelete
  8. Selamat petang Ady

    amboi sedapnye lauk ikan tenggiri masak lemak...lembut je isi dia kan..

    ReplyDelete
  9. Salam...wahhhh ngancamnya..makan ngan nasi putih panas2 pasti sedap ni...

    ReplyDelete
  10. Wahhh Ady... Ikan tenggiri.. Naz suka ikan ni. Masak apa pun sedap. Goreng dan masak kicap jer pun best ni. Ermmm..mahal tak ikan tenggiri di sana? Di sini $24-$25 sekilo.. Mahal kan..

    p/s: Ady, Naz tak pernah beli tempoyak. Selalu buat sendiri je bila musih durian tiba. Buat banyak2 then masukkan dlm freezer. So stok tempoyak mmg sentiasa ada..hehehe..

    ReplyDelete
  11. wahhhh....memang nampak sedap dan menyelerakan lah:)

    ReplyDelete
  12. My favourite Ady....sedap ni kena pula dengan sambal belacan sama tamban kering goreng...mak aii..mak mertua lalu pun tak sedar.

    ReplyDelete
  13. hebatnya..org singapore masak lemak siam..jauh tu...teruja..teruja...nak minta seketul boleh? (ayat bodek ni...hihi..)

    ReplyDelete
  14. Assalam Ady...amboiii sedapnya lauk tenggiri masak lemak siam tuh...boleh hancuss diet nih...eh lupa, mana ada akak diet...hehehe

    ReplyDelete
  15. nampak sedap lauk ni..bolehla cuba...tq

    ReplyDelete
  16. Abg Ady,
    sedappp lah tgk ikan tenggiri masak lemak siam ni.... makan ngan nasi putih panas2... :)

    ReplyDelete