Pages

Wednesday, March 14, 2012

PAU

PAU

Source: JANE CHEW

Sumber dan Terjemahan : ARAH   di  sini               
Bahan A
300g Tepung Hong Kong>>yg ni kita tak de gantikan tepung pau
150g Susu>> susu segar
50g Gula caster
1 1/2 Tbs Shortening
1 tsp yis
Sedikit garamBahan B
1 tsp Double Acting Baking Powder + 1 tbs Air
Bahan2 Inti>>yg ni kita guna inti kaya,
480g Inti Kacang merah readymade, bulat2kan inti td anggaran berat 30g sehingga habis dan ketepikanCAra2:
Satukan semua bahan A dan uli sehingga licin tak melekat di tangan. Tutup dgn tuala lembap atau cling wrap dan penaikkan doh 2 kali ganda(lebih kurang 45min-1jam).Satukan pula bhn B dan uli doh kembali sehingga sebati dan licin. Rehatkan lagi selama 15 min sebelum dibentukkan bulat.
Kemudian, bahagikan doh kepada 16 bhgn iaitu berat setiap 1 anggaran 35g.Isikan dgn inti merah tadi atau inti kesukaan dan tutup doh rapat2 utk mengelakkan inti terkeluar semasa mengukus nanti. Buat sampai habis dan susunkan di atas tray pengukus.
Rehatkan kembali lebih kurang 30minit.naskan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus pau.
Apabila air kukusan telah mendidih, kukuskan doh yg telah disusnkan didalam tray td dgn menggunakan api yg besar selama 10 minit dan renggangkan sedikit penutup pengukus dan biarkan lagi selama 5minit.Tutupkan api dan biarkan sebentar di dalam pengukus lebih kurang 3-5minit, hidangkan panas2.
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

11 comments:

  1. Salam pagi abg ady!!! haar lah! kita byk daun pisang, buat pelapik bwh pau tu mesti sedap kan ada bau2 daun pisang :D gebuuuu dah! geram tgk! ni yg rasa nak buat pau lagi ehehe..

    ReplyDelete
  2. Salam Abg Ady,
    Gebunya pau dia, jeles tau...tapi jeles2 pun nak seketul boleh tak?hehe

    ReplyDelete
  3. sedapnyer
    gebuzzzzzz pau tue
    biler mood rajin nak sampai oyama ni

    ReplyDelete
  4. Salam Ady...gebusnye pau ni...mesti sedap pekena kopi o di awal pagi...nyam nyam..

    ReplyDelete
  5. Cantiknya pau....gebusss! Sedapnya makan sambil menikmati secawan minuman panas!

    ReplyDelete
  6. geramnya tengok pau tu...ucu belum sampai seru lagi kot nak menge'pau'....

    ReplyDelete
  7. Salam Ady...saya pun dah cuba resipi ni...tapi saya akan approve lagi skill nguli sampai betul2 mencapai struktur yang diingini...maklumlah uli guna manual jeeee...

    ReplyDelete
  8. asslm abg Ady...
    alahai comeiii n gebunya pau tu...geram tgk...rasa mcm nk picit2 terus ngap masuk mulut...hehehe

    ReplyDelete
  9. Sore Ady..gebu nya pau nya secara mau comot aja.. cocok nih unutk teman minum teh petang ini.

    ReplyDelete
  10. gebusnya pau ni...putih bersih jer rupanya...:)

    ReplyDelete
  11. pau memang tak jemu, kalau ada mesti habis kan he he
    gebusnya pau Ady ni
    anak2 pun suka ,cuma anak2 sy suke inti sekaya je he he

    ReplyDelete