Pages

Friday, March 9, 2012

Udang Kicap Pedas Madu Karipulai@Daun Kari

Udang Kicap Pedas Madu Karipulai@Daun Kari

Sumber :Teratak Mutiara Kasih blh tgk kat
sini
BAHAN BAHAN
1kg udang kertas size sederhana
1 biji bawang besar di hiris2 nipis
3 tangkai daun kari
2 biji buah tomato dibelah 4 setiap satunya10 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 batang serai ketuk (linapg tambah)2 sudu besar cili kering kisar (linapg gn cili giling)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
1 sudu besar kicap pekat (linapg gn kicap Mahsuri)1 sudu besar kicap manis (linapg gn kipas udang)
1 sudu besar gula (xboh)
1 biji cili merah/ijo - potong serong (linapg tmbh)
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyitCARA MEMBUATNYA
Lumurkan udang dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan sekejap. Angkat & toskan
Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar,serai & daun kari sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili giling dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
Masukkan sos tiram dan madu, kicap pekat, kicap manis kacau2kan lag.
Apabila kuah sudah pekat, masukkan udang yg telah digoreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
Terakhir baru masukkan buah tomato/cili merah dan kacau2kan lagi
Apabila sudah nampak sebati bolehlah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.






13 comments:

  1. Salam Abg Ady,
    PAgi2 dah nampak udang yang amat menyelerakan...mana nak dapat pagi2...terliur sgt

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Ady,
    waduh..waduhhhhhh....pepagi dah tayang udang besor2 ni, wat akak terliur je....menyelerakan sungguh..

    ReplyDelete
  3. asslm abg ady...
    panjangnye nama menu...hihihi...
    tapi ape pon nmpk sedap la...tliur tgk...nmpk myelerakan...
    nti nk try la...ok xtahan tgk lelama...

    ReplyDelete
  4. Selamat pagi Ady..
    Rahel tengok bukan main lagi mengancamnya udang masak kicap tu..pagi2 dah lapo..

    ReplyDelete
  5. Salam bro Ady...

    waduh2.. tak tahan tgk udangnya besar sungguh! masakan pun nampak sedap.. anak2 sy suka sgt kalau msk udang.. tp kita jarang masak udang sebab anak nombor 2 tu alergi.. kalau dia mkn udang abis seluruh badan naik gegata sampai kena ambil ubar alergi dari doktor.. hmmm... laparlah tgk Ady masak tu.. yummy!

    ReplyDelete
  6. Ady - lama dah tak dengar orang sebut karipulai :-)

    ReplyDelete
  7. Salam abg ady! ni org jauh yg tak berapa jauh dan asyik timbul tenggelam dah sampai :D sedap nmpk dia punyer sambal tuuu, finger lickin good :D tak yah nasik2 nii, makan gitu jerr kenyang :D

    ReplyDelete
  8. amboi panjangnye nama kari dier..hehe! baru tau makna kari pulai tu daun kari ek..tumpang mamam semangkuk..dapnyer!

    ReplyDelete
  9. I don't eat prawn but shall take the gravy alone. Looks so mouthwatery...

    Wahhh title dia got daun kari in tamil ;)

    ReplyDelete
  10. sedapnya ady udang...ada plak daun kari...memang best..:)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum abg ady...
    Wah tgk udang tu sedapnya...udang besar2 gini ratah jer pun best nie... :)

    ReplyDelete
  12. Assalam ady,
    pasti sedap udang masak macam ni..akak
    suka lauk kering2 macam ni ada pulak daun karinya tu..boleh masuk list ni ady..

    ReplyDelete