Pages

Friday, May 18, 2012

Seri Muka Kacang Merah


Seri Muka Kacang Merah

Bahan Lapisan Bawah:
500g pulut, rendam 30 minit
400ml santan cair
1 camca the garam
2 camca makan minyak masakBahan Lapis Atas:
150g tepung gandum
2 tbs tepung jagung
100g kacang merah- direbus dan dikisar bersama 100ml air
500ml santan pekat
4 biji telur
200g gula
½ camca teh the vanilla
½ camca the garam
sedikit perwarna merahCara membuat Lapisan Bawah:
1. Panaskan kukusan. Toskan pulut dan masukkan dalam tin 9 x 9 x 3 inci. Kemudian masukkan semua bahan untuk lapisan bawah, gaul dan ratakan pulut. Kukus 30 minit. Keluarkan tin dari kukusan dan tekan sedikit supaya padat dan rata.Cara membuat Lapis Atas:
1. Satukan kesemua bahan2 untuk lapisan atas dan kacau menggunakan wisk hingga sebati dan rata. Tapis adunan dan masak diatas api hingga naik wap .Tuang adunan diatas pulut tadi. Kukus 1 jam atas air mendidih. Gunakan api sederhana. Balut penutup kukusan utk mengelakkan air jatuh atas permukaan kuih.



Enjoy ..Have a fun Weekend Everyone & Thanks for stopping by !


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Thursday, May 10, 2012

Udang Tiga Rasa

RESEPI BY : CHEF SABRI
NAMA RESEPI : UDANG TIGA RASA
600 gram Udang Harimau (Dibersihkan)
2 biji Bawang Besar (Dipotong dadu)
1 biji Lada Benggala Merah (Dipotong dadu)
1 biji Lada Benggala Hijau (Dipotong dadu)
1 biji Lada Benggala Kuning (Dipotong dadu)4 ulas Bawang Putih (Dicincang)
2 cm Halia (Dihiris)
1 camca besar Cili Boh
1 camca besar Pes Tomyam
3 camca besar Sos Tiram
2 camca besar Sos Ikan Thai 
2 helai Daun Limau Purut (Dimayang)
1 helai Daun Kunyit (Dimayang)
4 camca besar Sos Tomato
6 sudu besar Sos Cili
125ml Air
Garam dan Gula secukup rasa
2 biji limau -ambil airnye
Cara – cara membuatnya :-
1. Panaskan minyak,masukkan bawang putih,halia, kacau sehingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, pes tomyam, sos tiram dan sedikit air. Kacau rata
3. Masukkan bawang besar, udang, daun limau, daun kunyit dan kacau hingga udang
bertukar warna merah.
4. Masukkan sos ikan, lada benggala, dan masak lagi sehingga lada sedikit lembut.
5. Akhir sekali masukkan air limau, garam dan gula secukup rasa.
6. Hiaskan dengan daun ketumbar dan hidangkan.