Pages

Friday, May 18, 2012

Seri Muka Kacang Merah


Seri Muka Kacang Merah

Bahan Lapisan Bawah:
500g pulut, rendam 30 minit
400ml santan cair
1 camca the garam
2 camca makan minyak masakBahan Lapis Atas:
150g tepung gandum
2 tbs tepung jagung
100g kacang merah- direbus dan dikisar bersama 100ml air
500ml santan pekat
4 biji telur
200g gula
½ camca teh the vanilla
½ camca the garam
sedikit perwarna merahCara membuat Lapisan Bawah:
1. Panaskan kukusan. Toskan pulut dan masukkan dalam tin 9 x 9 x 3 inci. Kemudian masukkan semua bahan untuk lapisan bawah, gaul dan ratakan pulut. Kukus 30 minit. Keluarkan tin dari kukusan dan tekan sedikit supaya padat dan rata.Cara membuat Lapis Atas:
1. Satukan kesemua bahan2 untuk lapisan atas dan kacau menggunakan wisk hingga sebati dan rata. Tapis adunan dan masak diatas api hingga naik wap .Tuang adunan diatas pulut tadi. Kukus 1 jam atas air mendidih. Gunakan api sederhana. Balut penutup kukusan utk mengelakkan air jatuh atas permukaan kuih.



Enjoy ..Have a fun Weekend Everyone & Thanks for stopping by !


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

24 comments:

  1. salam ady, perggghhh mengancam tu kuih serimuka kacang merah, akk belum pernah rasa lg kuih ni, mintak sepiring boleh, nak rasa je....ihihihihhii

    ReplyDelete
  2. salam abg ady...usahkan kata nak try buat, tengok pun tak pernah apatah lagi merasa. nampak gaya kene buat sendiri jugak baru boleh merasa ni.

    ReplyDelete
  3. Salam Abg Ady,
    sedapnya..suka makan tapi pemalas nak buat...anak2 kurang sikit kuih mcm ni tapi umi dia, seloyang pun abis..hehe

    ReplyDelete
  4. WAH ...BEGITU MENGIURKAN ... LAMA TAK BUAT... (PSTT: NAK TANYA.. ADY TU ABG KE AKAK)... SBB SYA JADI KOMPIUS SEKEJAP ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. as-salam
      abg tu abang....

      Delete
    2. Assalam abg ady...saya kena panggil pangkat abg patutnya ni..:) sedapnya tgk kuih seri muka ni..memang terliur la..:)

      Delete
  5. Kreatif. Saya suka pinggan tu...

    ReplyDelete
  6. Wah, tunggu.... Along pun nak buat! TQ Ady!

    ReplyDelete
  7. salam bro ady
    minat kt pinggan tu jgk..nak cari kat mana yer..nk try talam kacang merah pulak..mesti sedap kan:)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Ady..wahh sedap nampak talam serimuka kacang merah ...Ady ni..InsyaAllah nnti kak UJ nak resepi ek.....=)

    ReplyDelete
  9. Assalam Ady,
    wow ternga nga akak tengok kuih ady ni..
    cantik sekata aje atasnya tu..
    sedap namapknya tu ady oi!!

    ReplyDelete
  10. wah sedapnya tgk kuih seri muka kacang merah tu...kreatifff...suka...simpan dlu yer resepi ni...

    ReplyDelete
  11. Sukanya tengok kuih serimuka kacang merah... cantik kejadiannya! 3 potong belum tentu kak Amie puas makan nih... he he hehh

    ReplyDelete
  12. Salam Ady...

    nie mama dtg lagi nk septg kuih serimuka kcg merah :P

    ReplyDelete
  13. Waw...lemak manis rasanya..hehe..macam dah rasa la pulak..cantiknya seri muka kcgmerah tu..berseri-seri..

    ReplyDelete
  14. Hi, can you kindly write this recipe for me in English. thanks. Emily. my email address: shwema1@gmail.com.

    ReplyDelete
  15. Salam Adyyyyy.....
    wahh berseri2 Ady ye..ha..ha..ada simpan x sikit?
    orang datang dari jauh nie...

    ReplyDelete
  16. assalam Ady
    rajinnya wat serimuka
    tak penah makan lg ni mesti sedapkan,

    ReplyDelete
  17. mesti sedap punya, sy ada pernah imagine kan serimuka kacang merah, hari ni dah muncul...teruja nk rasa..

    ReplyDelete
  18. aslmkum ady.. msti sedap bila ada rasa kacang merah..klau kt umah akk kene buat separuh jer pulutnya.. anak2 selalu buang kt part pulut tu..gitu lah ragam anak2 akk..

    ReplyDelete
  19. Mcm tak percaya je Ady yg buat ni....
    Cantik, kemas, menarik tertarik, dah lama tak menyerikan muka akak dgn serimuka. Malas betul nak buat tp tengok Ady punya, fuhh....teringin la pulak.

    ReplyDelete
  20. hmmm..pasti enak yah. melly suka makan serimuka tapi belum pernah buat sendiri.. hehe

    ReplyDelete
  21. Hmmmm... unik betul kuih ni... Nak jugak mencuba...:)

    ReplyDelete
  22. Uniknya talam ni...sesuai bagi penggemar2 kacang merah

    ReplyDelete