Pages

Monday, January 28, 2013

Kuih Cara Berlauk

KUIH CARA BERLAUK

Bahan-Bahan
400 ml santan kotak KARA
350 ml air
300 gm tepung gandum
6 biji telur (saiz besar)
garam secukup rasa

Cara:
Satukan semua bahan dan tapis. Boleh dibubuh sedikit pewarna kuning jika mahu.
Untuk Intinya:
300 gm daging kisar
1 ulas bawang putih
2 hiris halia
sedikit rempah kari daging
secubit garam
1 sudu makan minyak masak utk menumis

Cara:
Gaulkan semua bahan. Panaskan minyak dan tumis daging tadi hingga masak. Ketepikan.

Untuk Hiasan
secukup cili merah (dihiris),
secukup daun saderi (sup)
Cara Membuat Kuih Cara Berlauk:
Panaskan acuan kuih bakar di atas dapur. Oleskan dgn sedikit minyak. Kemudian, tuangkan adunan tepung tadi dan tutup sebentar. Kemudian taburkan daging, daun saderi dan hirisan cili merah. Tutup dan biarkan kuih masak.


Best regards,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

5 comments:

  1. lama tak buat ni..teringat bulan ramadhan pulak..

    ReplyDelete
  2. salam bro ady,
    btl la lama x makan kuih cara berlauk..zila x pernah buat sendiri..biasa klu teringin beli jew..tp klu buat boleh mkn byk2 kan..aiisshhh kecurr

    ReplyDelete
  3. Sedapnya kalau ada sepiring kuih cara berlauk yang lazat begini di hadapan Kak Amie!

    ReplyDelete
  4. As'salam Ady

    teringin pulak nak membuatnya, tapi acuan kuih cara ni hilang entah kemana hihi

    ReplyDelete
  5. Salam..wahhhh sedapnya cara ni...tapi kat rumah ni cara berlauk kurang lakulah plak..yang laju cara manis jeeee

    ReplyDelete