Pages

Friday, November 8, 2013

Apam Marble Tepung Gandum

Apam Marble Tepung Gandum 

Ramuan :- 
- 400 gm tepung gandum
- 600 ml air
- 1 cawan gula
- 6 gm mauripan
- 1/2 biji kelapa parut ambil putih sahaja
- 1/2 sudu kecil garam
- pewarna 


Cara-Cara Penyediaan :-           
- Bancuh mauripan dan 1 sudu makan gula dengan air suam, biarkan ianya kembang.
- Tepung gandum dan gula dijadikan satu gaul rata.
- Tuangkan air sedikit demi sedikit hingga habis, kemudian masukkan ibu roti yang mengembang tadi dan gaul hingga sebati. Bahagi adunan kepada 2 bahagian…masukkan pewarna(yg kita suka)..     

        - Lenserkan loyang dengan minyak masak dan tuangkan adunan ke dalam loyang.(buat seperti kek marble) 
- Biarkan adunan mengembang barulah dikukus.
- Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.
- Bila sejuk potong dan dihidangkan bersama dengan kelapa parut.

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                               

10 comments:

  1. Rajinnyaaaaaaaaaaaa...macam-macam resepi kuih apam dah dimasak...beruntung isteri dan anak...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Ady....masyaAllah, menarik sekali apam tu jadinya dapat ke tangan kreatif mcm Ady...terasa lg sedap dan gebuss nampaknya...Harus cuba la nnt...tqqq share ya Ady... Salam Maal Hijrah utk Ady... ( *harap belum terlambat ucapan ni.. *__* )

    ReplyDelete
  3. kreatifnya Ady.. kenapa tak potong dan hantar ke seberang tambak ni.. hihi

    ReplyDelete
  4. sedapnyer...Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum salah satu kuih kegemaran k.umie nih...lama x buat nmpk ady buat teruja nak buat...=)

    ReplyDelete
  6. semakin teruja nak buat apam.. asyik tayang apam je ni hihi

    ReplyDelete
  7. salaam ady. cantik corak apam ni mcm batik.

    ReplyDelete