Pages

Friday, November 1, 2013

Apam Tapai Pulut

Apam 
Tapai Pulut
 :  SUMBER RESEPI KAT SINI DARI Kak Yah Dari Dapur Kak Yah

Bahan-bahannya
 1 mangkuk tapai pulut
 1 mangkuk gula
 2 mangkuk tepung beras
 2 mangkuk air
 Sepeket eno
Caranya
 Blender tapai pulut, gula, tepung beras dan air.
 Masukkan dalam bekas bertutup dan perap selama sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.
Panaskan periuk pengukus dan pastikan air menggelegak.
 Masukkan eno dan kacau.  Sapu acuan dengan sedikit minyak. 

Masukkan adunan sehingga hampir penuh.  Kukus selama 15 - 20 minit.
Keluarkan dan boleh dimakan dengan kelapa parut(kukus dahulu sekejap) bercampur dengan sedikit garam.

Happy Friday, friends!


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,, 
                                   

6 comments:

  1. cantik sangat apam ni kembang mekar mesti lembut bangat ni

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum ady amboi mekar sejambak kuih apamnya...

    ReplyDelete
  3. kreatifnya Ady susun apam tu... dan sy kalau makan apam suka letak kelapa banyak2 tau, hihi

    ReplyDelete
  4. lamanya tak makan apam.. rindu la nak makan apam.. terliur la pulak

    ReplyDelete
  5. Salam bro ady..cmne rasanye kn..zila klu apm beras slalu mkn..yg versi ada tapai x pernh rasa lg..susunan cantiknye.mcm bunga.

    ReplyDelete