Pages

Friday, February 5, 2016

Bingka Ubi

Bingka Ubi
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal

resepi:Kak Ann Periuk Tanah

Bahan-bahan:
4 cawan ubi kayu siap diparut
2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning 

Cara membuatnya:
Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah. Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal. Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bengkang selama 1 jam - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan. Setelah masak, keluarkan dan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang.
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

2 comments:

  1. As salam sahabat yg dikasihi...
    amboix3 kann main lagi pakcik membingka. Cantik kejadian...makan soram2 je ke ki...ki....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Ady,
    Lamanya tak datang sini. Dapat pulak jamu mata dengan bingka ubi...aduh enaknya!

    ReplyDelete