Bahan-bahan:
700 gm ikan pari
20 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
2 batang serai -dititik
1 inci belacan
2 cawan air asam jawa (pekat)
1 batang terung (potong serong)
satu ikat daun kesum
lada hitam
garam dan gula
Minyak untuk menumis
2 cawan air
Cara-cara:
•Cuci dan toskan ikan
•kisar bersama bawang merah, cili kering, bwg putih,
belacan, kunyit dan halia
•Tumis bahan yang dikisar hingga garing dan naik bau.
•Masukkan lada hitam, air asam jawa, serai dan ikan. Tambah sedikit air.
•Biar mendidih masukkan daun kesum dan terung.
•Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa. Sedia dihidang.
Best regards,
Ady greatsword
greatsword_blader@hotmail.com
greatsword_blader@hotmail.com
No comments:
Post a Comment