1 kg babat – direbus bersama halia
20 biji cili api-kisar
2 biji bawang besar-kisar
1 ibu jari- halia-kisar
5 biji bawag putih-kisar
1 ibu jari kunyit-kisar
3 daun limau purut
1 daun kunyit
500g santan pekat + air
garam dan serbuk perasa1. Bersihkan babat dan potong kecil2
2. Tumis bahan2 yang telah dikisar, tumis sampai garing.
3. Masukkan daun limau dan daun kunyit.
4. Masukkan santan pekat + air
5. Tunggu sampai santan mendidih, kacau jgn sampai pecah minyak..
6. Masukkan babat, masak sampai empuk
7. Masukkan garam dan serbuk perasa dan…siap.
Ady greatsword
greatsword_blader@hotmail.com
greatsword_blader@hotmail.com
Assalamualaikum...
ReplyDeleteSalam perkenalan. Sori semalam tak sempat nak bagi salam. Sempat skodeng dapur ni sat saja.
Salam Jumaat Ady,
ReplyDeleteWah dah beberapa hari knur tak masuk sini...menu dah berderet2 ni...
Lauk Babat ni febret somi kak nur...kalau akak tak reti makan babat tau mkn daging aje...hehe..nampak sedap tu..mau bertambah nasi ni.
alamakk..peberet cek nih. suka yg dah direbus lembut, senang je nak makan
ReplyDeletewah sedapnya menu ni ady...akak dh bawa pinggan nk tapau dh ni...hehe
ReplyDeleteyummy..! x dpt nak kata apa2..vry delicious..i like!
ReplyDeletejarang makan..tapi kalau tengok rancangan masak2 singapore suka masak lauk ni. ye ke?hehe..tapi sangat sedap nampak nya tuu
ReplyDelete