1 ekor ikan tenggiri ( ikan apa2 pun ok)
3 batang timun, dipotong jejari
1 batang lobak, dipotong panjang halus
3 batang lada merah, dibelah empat
3 batang lada hijau, dibelah empat
10 biji bawang kecil, dibelah dua
5 ulas bawang putih, dibelah dua
1/4 cawan air
3 sudu makan cuka
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
gula secukup rasa
minyak untuk menumis
5 tangkai lada kering, direndam
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu makan udang kering, direndam
4 biji buah keras
1 inci kulit hidup
1/2 inci halia
1. Ikan digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Digoreng dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan cuka, garam, serbuk perasa dan gula. Jika kurang masam boleh tambah cuka lebih sedikit dan air. Tumis lagi sehingga rempahnya sebati.
3. Bila rempah telah masak rasakan rempahnya dan jika kurang perasa tambah apa yang patut.
4. Masukkan timun, lobak, lada merah, lada hijau, bawang kecil, bawang putih dan ikan gaul rata dan padamkan api. Sedia untuk dihidang.
greatsword_blader@hotmail.com
Assalamualaikum...
ReplyDeleteSay tak penah tau pun ada menu cam gini. Nanti nak try le. Tq 4 sharing.
Salam Ady. Terima-kasih kongsi resepi. Saya dah cuba & izin kongsi kat blog saya pula ya. Sy suka timun nya yg rangup.
ReplyDelete