1 kg udang – saiz sederhana-asingkan kulit & kepala
¼ sudu teh garam
10 cawan air
1biji bawang besar –kisar
6 biji bawang putih –kisar
1 inci halia - kisar
4 sb Kisap cair
1 sb dark sos
1sb 1ada putih
1kg mee kuning – saya guna mee laksa
Kulit & kepala udang direbus bersama air selama 30min . Keluarkan kulit & kepala udang dari air rebusan. Kulit & kepada udang dikisar dengan 1 -2 cawan air rebusan tadi dan masukkan kembali ke dalam air rebusan, rebus sampai air mendidih dan di tapis air rebusan tadi. Tumis bahan2 yang dikisar dan lada putih. Tumis hingga keluar minyak dan hingga naik bau sikit, kemudian tuangkan dalam air rebusan. Masukkan kicap cair dan dark sos. Masukkan udang yg dah tak berkulit. Imbang rasa kuah dengan garam. Hidangkan dengan sawi/kangkung, taugeh yg dicelur, fish cake, tauhu goreng, telor rebus, daun sup & daun bawang, cili potong & bawang goring kalau suka.
Wish U All The Best,
salam ady.sedap mee udang.kesukaan akak ni.kalo gi taiping mesti nak singgah makan mee udang kat simpang pertang tu.
ReplyDeletegoshhh.. i hate ur kitchen :p
ReplyDeletewah menarik la ady...akak suka ni...slurpp2 nk hirup kuah ni....nak tapau lak semangkuk....udang kasi lbh yer..hehe
ReplyDeleteHey Ardy, really nice blog and nice recipes you have here. Decide to join and do follow me at PATYSKITCHEN
ReplyDeleteAs salam Ady,
ReplyDeleteprawn mee sedapnya..ady gunakan mee laksa ya?..wah ni mesti lagi sedap..kecur akak tengok tau..
Salam Ady..
ReplyDeleteSedap nampak Mee udang tu
i follow u k..