Pages

Tuesday, December 31, 2013

Happy New Year 2014

 For My All (803) Facebook Friends
 Little Keys Open Big Locks
 Simple Words Reflect Great Thoughts
 Your Smile Can Cure Heart Blocks
 So Keep On Smiling It Rocks.
 Wish You New Year 2014
******************************


Wishing u & your loved ones peace, health,
happiness & prosperity in the coming New Year.
Warmest thoughts and best wishes
 for a wonderful Holiday
 and a Happy New Year.
 May peace, love and prosperity
 follow u always.
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                                     

Monday, December 23, 2013

PULUT SERUNDING


PULUT SERUNDING 
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS, it's not cool AND it's illegal!! 
Bahan-bahan :
1 biji kelapa putih (diparut) – atau beli jer yg dah parut.
200 gm daging cincang (cuci dan toskan)

Bahan Kisar
2 sudu makan udang kering (direndam)
2 batang serai
1½ cm lengkuas
1 biji bawang besar
5 ulas bawang kecil (merah)
4 ulas bawang putih
3 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan halus
1 sudu makan jintan kasar
12 batang cili kering
1 sudu teh serbuk kunyit
(Kisar semua bahan di atas hingga halus)

5-6 sudu makan gula timbang (hitam)/gula melaka (atau secukup rasa)
1 sudu makan air asam pekat
garam secukup rasa
beberapa helai daun limau purut
minyak utk menumis
600 gm pulut

secukup santan pekat (dari 1/2 biji kelapa) - boleh gunakan santan kotak
garam secukup rasa
daun pandan (disimpul) 
Cara:
1) Kelapa parut disangai sebentar hingga kekuningan sedikit. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan naik baunya. Kemudian, masukkan daging cincang dan dibiarkan sebentar. Sesudah itu, masukkan gula, air asam, garam dan daun limau purut dan terus kacau hingga rencah pekat sedikit. Akhir sekali, masukkan kelapa. Kacau rata-rata dan sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda.Tambahlah apa-apa yang perlu.

2) Sukat pulut di dalam sebuah mangkuk. Gunakan mangkuk yg sama utk menyukat santannya. Kemudian rendam pulut sebentar (kira-kira 10 minit ) dan toskan. Sediakan kukusan dan biarkan hingga airnya mendidih. Masukkan pulut tadi bersama santan pekat dan garam ke dalam sebuah loyang lalu bubuhkan daun pandan. Masak hingga pulut tanak (kira-kira 25 - 30 minit). Sejukkan sebentar.

3) Ambil sedikit pulut tadi dan kepal-kepalkan menjadi bebola yg sederhana besarnya. Golekkan ke dalam serunding dan alihkan ke dalam sebuah bekas/pinggan. Buat begini hingga selesai kesemua pulut tadi. Taburkan lebihan serunding ke atasnya.

****Have A Nice Day,,***
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                                

Thursday, December 19, 2013

NASI MINYAK ARAB WITH AYAM BAKO

NASI MINYAK ARAB WITH AYAM BAKO

NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS, it's not cool AND it's illegal!! 
1/2 ekor ayam*-  dibersihkan dan direndam dengan sedikit cuka putih sebentar dan bilas2 cawan basmati-cuci sehingga jernih, rendam dengan air garam selama 1 jam++ & toskan.
3 kuntum bunga cengkih*
4-5 biji black papper corn*
1/2 inci halia*
1 -2 helai bay leave*
1 batang kulit kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
2 biji cardamom pods*
1 biji bawang besar - dibelah empat*
2 biji bawang putih-diketuk*
1/2 cmt arabic mix spices*
1/4 cmt cumin powder*
Segenggam kismis - jika suka
Air untuk merebus*
Garam secukup rasa
1/4 camb minyak canola/ jagung ( kalau suka boleh gantikan dengan minyak sapi)
Untuk sapuan/lulur atas ayam
sedikit serbuk kunyit#
sedikit minyak masak#
sedikit garam jika perlu#
Sedikit tomato paste#
Sedikit paprika powder#
Sedikit garlic powder dan ginger powder#
Satukan kesemua bahan # dan lumurkan pada ayam.
Bakar sebentar untuk mengaringkan nya saja. 
Rebus bahan bertanda hingga lembut dan empuk lebih kurang 40- 45 minit.
Masukkan  garam dan teruskan merebus selama 10-15 minit dan offkan api.
Tapiskan stock, asingkan atyam dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan kismis dan goengkan sedikit sehingga golden , masukkan beras dan goreng hingga transparent selama 2-3 minit.
Masukkan stock ayam yang masih panas dalam 31/2- 4 cawan (akalu tak cukup add air panas menggelegak, kuantiti air tergantung pada jenis beras anda).
Dengan api yang besar, tutup periuk dan biarkan hingga separuh kering dan buka penutup periuk dan gemburkan sedikit nasi, perlahankan api dan tutup periuk dengan aluminium foil kemas- kemas.
Tanaklah seperti biasa hingga nasi masak.
Bila dah masak offkan api dan biarkan selam 5 minit baru dibuka penutupnya dan digemburkan sedikit dengan garfu.
 INGAT!.. jangan kacau sangat nanti nasi patah tak cantik, Cuma gemburkan sikit dengan garfu jer.
Sementara menunggu nasi masak, panaskan oven 200C. Ayam yang dilumurkan/ dilulurkan (ngeeee) dengan bahan #.
Bakar dalam oven selama 15 minit menggunakan api atas bawah sehingga golden.
Hidangkan bersama nasi minyak tadi. Selamat mencuba.


*****Happy weekend ahead :)*****


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                                                                                                 

Friday, December 13, 2013

Pisang Goreng Oat – Fried Banana Oat

Pisang Goreng Oat – Fried Banana Oat 
  NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES OR IDEAS, it's not cool AND it's illegal!!
Ingredients
5 bananas (Indonesian: pisang), typically we use pisang kepok or pisang raja, but you can use regular banana in a pinch
instant oat, for coating
oil, for deep frying
Coating batter
5 tablespoon all purpose flour
3 tablespoon rice flour
2 tablespoon sugar
½ teaspoon salt
200 ml water
Instructions
Combine all coating batter ingredients in a mixing bowl.
Peel bananas and cut each into two. Make three slices along its length, but keep the bottom 1 inch intact, so it can be opened up like a fan.
Heat enough oil in a pot for deep frying.
Dip the bananas into the batter then roll on oat to fully coat the banana. Fry until golden brown and crispy, about 3-4 minutes. Remove and drain on paper towel or wire rack. Serve immediately. 

***Happy Friday, friends! ***


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,