Pages

Thursday, December 19, 2013

NASI MINYAK ARAB WITH AYAM BAKO

NASI MINYAK ARAB WITH AYAM BAKO

NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS, it's not cool AND it's illegal!! 
1/2 ekor ayam*-  dibersihkan dan direndam dengan sedikit cuka putih sebentar dan bilas2 cawan basmati-cuci sehingga jernih, rendam dengan air garam selama 1 jam++ & toskan.
3 kuntum bunga cengkih*
4-5 biji black papper corn*
1/2 inci halia*
1 -2 helai bay leave*
1 batang kulit kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
2 biji cardamom pods*
1 biji bawang besar - dibelah empat*
2 biji bawang putih-diketuk*
1/2 cmt arabic mix spices*
1/4 cmt cumin powder*
Segenggam kismis - jika suka
Air untuk merebus*
Garam secukup rasa
1/4 camb minyak canola/ jagung ( kalau suka boleh gantikan dengan minyak sapi)
Untuk sapuan/lulur atas ayam
sedikit serbuk kunyit#
sedikit minyak masak#
sedikit garam jika perlu#
Sedikit tomato paste#
Sedikit paprika powder#
Sedikit garlic powder dan ginger powder#
Satukan kesemua bahan # dan lumurkan pada ayam.
Bakar sebentar untuk mengaringkan nya saja. 
Rebus bahan bertanda hingga lembut dan empuk lebih kurang 40- 45 minit.
Masukkan  garam dan teruskan merebus selama 10-15 minit dan offkan api.
Tapiskan stock, asingkan atyam dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan kismis dan goengkan sedikit sehingga golden , masukkan beras dan goreng hingga transparent selama 2-3 minit.
Masukkan stock ayam yang masih panas dalam 31/2- 4 cawan (akalu tak cukup add air panas menggelegak, kuantiti air tergantung pada jenis beras anda).
Dengan api yang besar, tutup periuk dan biarkan hingga separuh kering dan buka penutup periuk dan gemburkan sedikit nasi, perlahankan api dan tutup periuk dengan aluminium foil kemas- kemas.
Tanaklah seperti biasa hingga nasi masak.
Bila dah masak offkan api dan biarkan selam 5 minit baru dibuka penutupnya dan digemburkan sedikit dengan garfu.
 INGAT!.. jangan kacau sangat nanti nasi patah tak cantik, Cuma gemburkan sikit dengan garfu jer.
Sementara menunggu nasi masak, panaskan oven 200C. Ayam yang dilumurkan/ dilulurkan (ngeeee) dengan bahan #.
Bakar dalam oven selama 15 minit menggunakan api atas bawah sehingga golden.
Hidangkan bersama nasi minyak tadi. Selamat mencuba.


*****Happy weekend ahead :)*****


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                                                                                                 

6 comments:

  1. terbaiiiik! la ady. pinggan pun cantik :-)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Ady...cantik nasinya ...nmpk pun sdap....tkasih kongsi resepi....

    ReplyDelete
  3. Wah! Ini dah cukup buat saya melelehkan liur ni Ady... sedapnya ayam bako!

    ReplyDelete
  4. sedapnyaaa ayam bako nasi arab lagi .. bahan2 pun menarik

    ReplyDelete
  5. Respect Ady ni...dah le pandai masak, presentation & photo shoot cantik2 belaka (y)

    ReplyDelete
  6. memang menyelerakan....sgt sedap tengok nasi n ayam bako tu....

    ReplyDelete