Pages

Saturday, January 4, 2014

Ouzi Lahma

Ouzi Lahma
Recepi by :Lydia HoneyLydia Honey
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool AND it's illegal!!
Bahan-bahan:

1 kg daging kambing bertulang (ikut sukan nk banyak mana)
2 cawan basmathi- basuh dan rendam air garam sejam
Kulit kayu manis, lada hitam, buah pelaga, halia, bawang besar- potong kasar, bunga cengkih, cumin powder, corainder powder, pinch of turmeric, bay leave, bawang  putih- hiris kasar**
Badam -tak letak
Ghee
Minyak masak untuk menumis
Bawang besar- di dadu halus
Mix vegetable -tak letak
Garam secukup rasa
 
Dalam presure cooker, masukkan air secukupnya dan rebus daging bersama bahan bertanda** sehingga empuk..biar daging hampir terlerai dari tulangnya dan masukkan garam. 
Offkan api, asingkan daging dan tapiskan stock..ketepikan sebentar.

Dalam periuk lain, panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga naik bau, masukkan mix vege, gorengkan sedikit dan masukkan daging rebus tadi. Goreng sehingga daging keperangan di kedua bahagian dan masukkan beras serta air rebusan daging yang masih panas tadi dan tanaklah nasi sehingga masak seperti biasa.
Angkat dan hidangkan dalam pinggan hidangan, taburkan bawang goreng dan badam goreng.

Panaskan ghee dan gorengkan badam sehingga keperangan. Angkat dan curahkan ke atas nasik dalam pinggan hidangan dan sedia untuk dimakan bersama salad, sup, plain yogurt.

***Have a fun Weekend Everyone** *

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
                                                              

4 comments:

  1. sedapnya!!!!pinjam resipi ye...blogwalking,jemput ke follow blog saya..http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. terliur nya tengok nasi ni kalau dpt mmg habis sepinggan, entah2 nk tambah lagi ni heee

    ReplyDelete
  3. selamat tahun baru 2014...
    nasi arab rupenya,,,sedap ni

    ReplyDelete