Followers

Thursday, March 3, 2011

Kek Marble Mocha


KEK MARBLE MOCHA

Bahan-bahan :

Bahan A :

250 gm butter,

210 gm gula kastor

5 biji telur ayam

60gm susu pekat

1 sudu esen vanilla


Bahan B :(Ayak bersama)

240 gm tepung gandum,

1 sudu teh baking powder


2 camca teh mocha paste

LET’S DO IT:

1. Pukul butter dan gula hingga betul-betul kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.

3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.

4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.

5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.

6. Satu bahagian ditambah dengan mocha paste. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.

7. Alas loyang dengan grease proof paper dan sapu sedikit marjerin di sekeliling dinding dalam loyang.

8. Sudukan adunan selapis demi selapis hingga habis.

9. Bakar adunan selama 45 - 50 minit dengan suhu 175 darj cel.

Yours sincerely,,

Ady greatsword
greatsword_blader@hotmail.com

Wednesday, March 2, 2011

Nyonya Kari Asam Pedas Ikan

Nyonya Kari Asam Pedas Ikan

Bahan:

1 biji terung / bendi

250ml santan pekat ( saya guna 100 ml )

3 cawan santan cair

1 kuntum bunga kantan, dibelah dua memanjang

3 helai daun limau purut

4 tangkai daun kesum

7 sudu besar air asam pekat

1 ekor ikan ( ikan apa2 pun blh)

2 biji tomato (saya lupa nak letak)

180ml minyak masak

Bahan untuk dikisar:

30 tangkai cili kering, direndam dengan air dan dituskan

2 tangkai cili merah

25 ulas bawang merah

7 ulas bawang putih

1.5 kunyit hidup

2.5cm lengkuas

2 batang serai, dihiris2

2-1/2 sudu besar ketumbar

¾ sudu besar jintan manis

½ sudu besar jintan putih

Bahan Perasa (DIBANCUH):

1-1/2 sudu besar kicap cair

1 sudu besar gula

1 kiub pati ikan bilis

1 sudu besar garam

LET’S DO IT:

1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan santan cair sedikit demi sedikit.

2. Masukkan bunga kantan, daun limau purut, daun kesum dan air asam. Biarkan mendidih, kecilkan api dan renihkan selama 7 minit. Masukkan terung.

3. Besarkan api, masukkan ikan, tomato dan bahan perasa serta santan pekat. Apabila ikan dan terung masak, angkat dari api.

Yours sincerely,,

Sunday, February 27, 2011

Kari Ketam

~ KARI KETAM ~

Bahan-bahannya:

1 kg ketam, dibersihkan

4 sudu besar rempah kari ikan

garam secukup rasa

serbuk perasa jika suka

minyak untuk menumis

daun pudina

daun kari

daun ketumbar

2 biji telur (dipukul sekejap)

airBahan untuk dikisar:

2 biji bawang besar

1 ulas bawang putih

1 inci haliaLET’S DO IT:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar dan daun kari sehingga naik bau.

2. Masukkan rempah kari kacau hingga sedikit garing . Kemudian masukkan air dan gaul sebati.

3. Masukkan garam, serbuk perasa , ketam dan telur. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.

4. Akhir sekali bila kuah sedikit kering, letakkan daun pudina dan daun ketumbar.

5.Balik-balikkan supaya semuanya sebati. .Padamkan api, angkat dan hidangkan.

ALL THE BEST,


Friday, February 25, 2011

Quiche with Cream Cheese Pastry

~Quiche with Cream Cheese Pastry~

sumber : exclusivelyfood



Bahan:

125g cream cheese

125g butter, chopped (if using unsalted butter, add 1/4 teaspoon fine table salt with the butter)

190g (1 1/4 cups) plain flour

160g shaved leg ham, finely chopped

150g (1 1/2 cups, firmly packed) grated tasty cheddar cheese

5 large eggs (we use eggs with a minimum weight of 59g)

62ml (1/4 cup) cream

1/2 medium onion, finely chopped

1/4 teaspoon ground nutmeg

Salt and pepper, to taste

LET’S DO IT:

Place cream cheese and butter in a food processor and beat on low speed until mixture is smooth and creamy.Scrape down sides of processor. Add flour and process just until mixture starts to clump together.

Grease a 24cm diameter pie plate and line the base with a circle of baking paper. Using your fingers, press the pastry over the base and sides of the pie plate.Refrigerate while preparing filling.

Adjust the oven rack to the lowest shelf position. Preheat oven to 190 degrees Celsius (not fan forced).

Using a fork or whisk, beat eggs, cream, nutmeg, salt and pepper together in a medium bowl until combined.Sprinkle about half the grated cheese over the base of the pastry case.Sprinkle with half the chopped onion and cover with the chopped ham.Sprinkle with the remaining onion and cheese. Pour over the egg mixture.

Place quiche on the lowest shelf in the oven (being close to the bottom element will help brown the pastry base) and cook for about 50 minutes, or until the filling is golden and set. Set aside for five minutes to firm up before slicing.

ALL THE BEST,


Wednesday, February 2, 2011

Mee Goreng Basah

1 kg mee kuning

1 biji bawang besar – kisar

3 biji bawang putih –kisar

2 sb pes lada kering

1 sb kicap cair

2 sb kicap manis

2 sb sos tiram

Udang

fish cake

3 pokok sawi

air secukupnya

Cara-cara

Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk udang & fish cake gaulkan sebati.

Masukkan ,sos tiram,kicap pekat,kicap cair dan garam. Kacau biar serata.

Masuk air dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda. Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air .Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering. Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.

Have A Nice Day,

Saturday, January 29, 2011

Lapis Kacang Hijau

Lapis Kacang Hijau


Bahan-Bahan:

400 gm tepung kacang hijau

100 gm tepung hoon kwee

80 gm tepung kanji

600 gm gula melaka

200 gm gula halus

1 sudu teh garam

2 helai daun pandan

2500 ml santan dari 4 biji kelapa parut

2 sudu teh pewarna hijau

loyang bulat (28 cm) gris sekelilingnya dgn minyak



LOT’S DO IT:

Santan dimasak dgn gula Melaka, gula halus dan daun pandan sehingga gulanya hancur. Tapis dan sejukkan sedikit. Ketepikan.kesemua bahan tepung dicampurkan di dalam satu mangkuk dan digaul rata. Tuangkan santan yg ditapis tadi ke dalam tepung ini bersama garam. Gaul lagi sehingga rata. Tapis adunan dan bahagi dua. Satu bahagian diwarnakan hijau dan yg satu lagi dibiarkan warna asalnya.Kukus di dalam loyang berselang-seli warna sehingga adunannya habis. Setiap lapis dikukus selama 3-5 minit atau sehingga masak.Biarkan kuihnya benar-benar sejuk , barulah dipotong

Have A Nice Day,


Ikan Masak Acar

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan tenggiri ( ikan apa2 pun ok)

3 batang timun, dipotong jejari

1 batang lobak, dipotong panjang halus

3 batang lada merah, dibelah empat

3 batang lada hijau, dibelah empat

10 biji bawang kecil, dibelah dua

5 ulas bawang putih, dibelah dua

1/4 cawan air

3 sudu makan cuka

garam secukup rasa

serbuk perasa jika suka

gula secukup rasa

minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar:

5 tangkai lada kering, direndam

2 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

2 sudu makan udang kering, direndam

4 biji buah keras

1 inci kulit hidup

1/2 inci halia

LET’S DO IT:

1. Ikan digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Digoreng dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan cuka, garam, serbuk perasa dan gula. Jika kurang masam boleh tambah cuka lebih sedikit dan air. Tumis lagi sehingga rempahnya sebati.

3. Bila rempah telah masak rasakan rempahnya dan jika kurang perasa tambah apa yang patut.

4. Masukkan timun, lobak, lada merah, lada hijau, bawang kecil, bawang putih dan ikan gaul rata dan padamkan api. Sedia untuk dihidang.

Have A Nice Day,

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box