Followers

Thursday, March 31, 2011

Ketam Goreng Telur Masin

Ketam Goreng Telur Masin

Source : curlybabesatisfaction [ kak Ayu]

Bahan-bahan :

3 ekor ketam bunga (yang besar)-(yg ni beli 2 kg)

5 biji kuning telur masin-( letak putihnya sekali,)

5/6 batang cili padi (dihiris halus)

2 tangkai daun kari (tarik dari tangkainya)

2 sudu makan mentega

3 sudu makan susu cair

2 sudu teh gula -

garam & lada sulah secukupnya-

Minyak untuk menggoreng

LET’S DO IT:

Bersihkan ketam and potong empat. Toskan.

Kukus kuning telur masin selama 5 minit. Kemudian lecek-lecekkan kunig telur dengan sudu sampai berderai. Ketepikan.-

Gaul ketam bersama tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng hingga ketam bertukar warna. Angkat ketam yang dah digoreng dan ketepikan.

Di kuali yang bersih, masukkan mentega dan goreng cili padi & daun kari hingga wangi.

Masukkan kuning telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Gaul hingga sebati bersama cili padi dan daun kari tadi.

Bubuhkan sedikit garam, gula, lada sulah dan susu cair. Gaul dan akhir sekali masukkan ketam yang dah digoreng tadi.

Apalagi...attack la ketam tu. Gerenti jilat jari.

Yours sincerely ,

Wednesday, March 30, 2011

Kek Buttermilk Marble Trio

Kek Buttermilk Marble Trio


Source :Rozzan

Bahan-Bahan

300 g mentega

280 g tepung gandum

1 sudu besar susu tepung

1 sudu teh baking powder

5 biji telur gred A

1 sudu besar ovallate

250 gm gula halus

100 ml buttermilk

*1½ sudu teh coklat emulco

*1 sudu teh strawberry emulco

½ sudu teh esen rose

Note: *nak letak warna apa pun blh

LET’S DO IT:

1) Sediakan loyang berukuran 8 x 8 x 3 inci yg telah dialaskan dasarnya dgn kertas tracing/parchment dan diolesi dgn mentega.

2) Pukul mentega hingga kembang dgn speed sederhana (kira-kira 4-5 minit). Perlahankan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Selepas itu, alihkan adunan ini ke dalam sebuah bekas.

3) Selanjutnya, pukul gula, ovalette dan telur dgn speed/kelajuan yg tinggi selama kira-kira 7-8 minit sehingga adunan naik, kembang dan pekat (seperti adunan baulu).

4) Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan mentega/tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Kemudian, masukkan pula buttermilk dan kacau rata.

5) Bahagikan adunan kepada 3 bahagian - 1 bahagian dibubuh chocolate emulco, 1 bahagian dicampur dgn strawberry emulco dan yg akhir sekali di bubuh esen vanilla dan dibiarkan plain.

6) Tuang aduan secara berselang-seli di dalam loyang tadi. Lorekkan dengan hujung chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.

7) Masukkan loyang ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C dan bakar selama kira-kira 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Apabila masak, keluarkan loyang dari oven dan letak di atas redai kek sehingga ia betul2 sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.

Yours sincerely ,

Friday, March 25, 2011

Macadamia Brownie




Macadamia Brownie


125g butter (we use salted butter)

200g dark chocolate

220g (1 cup) caster sugar

1 teaspoon (5ml) vanilla extract

2 large eggs (we use eggs with a minimum weight of 59g)

160g (1 cup plus 1 tablespoon) plain flour

100g (2/3 cup) macadamia nut halvesLET’S DO IT:

Preheat oven to 170 degrees Celsius (150 degrees Celsius if you are using a fan-forced oven and are unable to turn the fan off). Adjust the oven rack to the lower half of the oven so the top of the pan is close to the centre of the oven (not necessary for a fan-forced oven).Place butter and chocolate in a large, heavy-based saucepan over very low heat, stirring frequently. When butter and chocolate have just melted, remove pan from the heat.

Stir sugar and vanilla into chocolate mixture.

Add eggs to chocolate mixture and stir until well combined.

Add flour and macadamia nuts to chocolate mixture and stir ingredients together until just combined

Transfer batter to prepared pan and spread evenly with a spatula or the back of a spoon.

Bake for about 35 to 45 minutes. A toothpick inserted into the centre of the brownie

should come out with a thin chocolate-coloured coating (not runny batter) attached.

Best regards, ,

Tuesday, March 22, 2011

Honey Baked Sliced chicken Pizza (Homemade Pizza # 3)

Honey Baked Sliced chicken Pizza


PIZZA BASE:

Ingredients (A)

1 kg high protein flour

8 tablespoons milk powder

2 tablespoons sugar

1 teaspoon shortening

1 teaspoon dough softener

a pinch of salt

Ingredients (B)

2 tablespoons instant dry yeast

400ml water (boiled and cooled)

120ml luke warm water

100ml cooking oil

2 tablespoons castor sugarToppings:

300g Honey Baked Sliced chicken -cut into 4

red chilli- slice

Mozarella Cheese

Pizza Sauce

Ingredients :

4 Fresh tomatoes ~ diced

1 Onion ~ diced

2 Garlics ~ crushed

2 tablespoons tomato sauce

1/2 teaspoon salt

a bit of dried sweet basil

a bit of dried oregano

a bit of sugar

Olive oil

Method :

1. Heat olive oil and put in the garlic till fragrant.

2. Add in the diced onion. Saute till soft.

3. Add diced tomatoes and stir.

4. Add tomato sauce, sugar, salt, sweet basil and oregano.

5. Cook till the sauce is thick.LET’S DO IT:

1. Mix well ingredients (A)

2. In a small bowl, mix yeast and cooled water. Add in the lukewarm water , oil and castor sugar. Stir till sugar dissolves and set aside until frothy.

3. Pour the yeast mixture into (A) and knead till soft and smooth dough is formed.

4. Divide the dough into 8 balls. Cover with damp cloth. Leave for about 25 - 30 minutes or till doubled the size.

5. Roll flat and place on a greased (with oil) pizza pan.

6. Lightly prick the dough with a fork.

7. Spread the sauce and put the toppings.

Yours sincerely ,

Thursday, March 17, 2011

Cream Cheese Pandan Chiffon Cake


Cream Cheese Pandan Chiffon Cake

Bahan-bahan

Bahan A

90ml susu segar

60gm cream cheese (za letak 100g, hana ltk 70g)

40gm butter

120gm tepong kek (diayak)

5 biji telor kuning (za n hana pakai 4 biji telur saiz A)

100gm gula kaster

1/2 sudu teh garam

2-3 sudu teh pandan paste

1 sudu teh ovellete (optional)Bahan B

5 biji putih telor

1/2 suduteh cream of tartarLET’S DO IT:

Cairkan butter, campor susu dan cream cheese dan suamkan secara double boiler.

Angkat masukkan gula sedikit2 dan pukul dengan mixer hingga gebu.

Masukkan kuning telor satu demi satu dan pukul lagi.

Masukkan ovellete,pandan paste dan garam kemudian masukkan tepong, pukul sebati dan ketepikan.

Didalam mangkuk lain pukul bahan B hingga kembang dan gebu (soft peak form/ terbalikkan mangkuk telor x jatuh).

Masukkan ke dalam adunan tepong dan kaup balik kan hingga adunan sebati.

Tuangkan ke dalam loyang chiffon.

Bakar pada suhu 150'c selama 45-50 minit mengikut oven masing2. Setelah masak angkat dan sejukkan diredai. Keluarkan kek apabila telah sejuk.

Note: Chiffon kek perlu dibakar didalam oven yang 'warm' untuk mendapatkan hasil yang baik.Panaskan oven sebelum baking.Best regards, ,

Cream Cheese Pandan Chiffon Cake

Wednesday, March 16, 2011

Asam Tumis Ikan Tongkol Ala Nyonya


Asam Tumis Ikan Tongkol Ala Nyonya

Bahan A:

1 ekor ikan ( ikan apa2 pun blh)

50g bawang besar [belah 4]

1 biji tomato [belah 4]

6 biji bendi/ terung *saya guna bendi dan baby carrots

½ cawan minyak masak

Garam

Sedikit gula

Bahan B:

30g cili kering[dikisar]

2 batang serai[dikisar]

100g lengkuas[dikisar] *saya guna 1 ibu jari

100g kunyit[dikisar] *saya guna 1 ibu jari

100g buah keras[ dikisar] *saya guna 6 biji

50g belacan[dikisar]

200g bawanh merah[dikisar

100g daun kesum

1 kuntum bunga kantan[dibelah2]

300g asam jawa[dibancuh dan diambil airnya]

Let’s do it:

Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar hingga naik bau dan kekuningan

Masukkan air asam jawa bersama daunkesum dan bunga kantan. Biarkan mendidih.

Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Akhir sekali masukkan ikan bersama bawang besar , tomato,bendi/terung/baby carrots . Apabila MENDIDIH angkat

Sedia dihidang.

Yours sincerely,

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box