Source : curlybabesatisfaction [ kak Ayu]
Bahan-bahan :
3 ekor ketam bunga (yang besar)-(yg ni beli 2 kg)
5 biji kuning telur masin-( letak putihnya sekali,)
5/6 batang cili padi (dihiris halus)
2 tangkai daun kari (tarik dari tangkainya)
2 sudu makan mentega
3 sudu makan susu cair
2 sudu teh gula -
garam & lada sulah secukupnya-
Minyak untuk menggoreng
Bersihkan ketam and potong empat. Toskan.
Kukus kuning telur masin selama 5 minit. Kemudian lecek-lecekkan kunig telur dengan sudu sampai berderai. Ketepikan.-
Gaul ketam bersama tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng hingga ketam bertukar warna. Angkat ketam yang dah digoreng dan ketepikan.
Di kuali yang bersih, masukkan mentega dan goreng cili padi & daun kari hingga wangi.
Masukkan kuning telur masin yang dah dilecek kedalam kuali. Gaul hingga sebati bersama cili padi dan daun kari tadi.
Bubuhkan sedikit garam, gula, lada sulah dan susu cair. Gaul dan akhir sekali masukkan ketam yang dah digoreng tadi.
Apalagi...attack la ketam tu. Gerenti jilat jari.
Yours sincerely ,
greatsword_blader@hotmail.com