Followers

Sunday, July 3, 2011

Singgang Telur Ikan

Singgang Telur Ikan

Bahan2:

Telur ikan [ telur ikan tenggiri]

4 cawan air

bawang merah 2 ulas(dipotong halus)

bawang putih 3 ulas(dipotong halus)

1 batang serai - dititik

garam secukup rasa

lengkuas (sikit je)

2 asam keping

1 s/k serbuk kunyit

2 btg cili merah – dihiris besar2

5 biji bendi

ET’S DO IT:

panas kan periuk isi air 4 cawan, masukkan lengkuas, bawang merah, bawang putih, asam keping, serai , cili merah, kunyit dan garam. Tunggu sampai air menidih lalu masukkan telur ikan dan bendi.Masak sampai telur ikan betul2 masak.Best regards,,

Saturday, July 2, 2011

Eggless Caramel Pudding

Eggless Caramel Pudding

Resepi: http://nurniezza.blogspot.com/search?updated-max=2011-06-26T01%3A49%3A00%2B03%3A00&max-results=3

Bahan A

Gula 2senduk (guna senduk nasi)


Bahan B

Serbuk Agar-agar 1 paket (7g)

Air 4cawan Gula 21/2 senduk


Bahan C

Susu cair 1tin (lebih kurang 400g)

Tepung kastard 2sudu

Vanilla 1sudu

* Campur sebati semua bahan C

1. Hanguskan gula spt buat karamel utk puding karamel yang lain gak... bila gula agak perang tuang air sikit.. pastu ketepikan.

2. Dalam periuk didihkan Bahan B. Kecilkan api kemudian masukkan Bahan C. Kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat.

3. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus. Bekukan dlm peti ais (saya bekukan semalaman), dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk)ours sincerely,

Friday, July 1, 2011

MAKARONI GORENG PEDAS BEREMPAH

MAKARONI GORENG PEDAS BEREMPAH

resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:

2 cawan makaroni

1 kpg dada ayam ~ dipotong kecil

3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang

1 labu bawang besar *

1 biji tomato (besar) *

1/2 batang carrot *

1/3 biji capsicum merah *

1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)

1/2 sudu besar serbuk lada hitam

1 sudu besar serbuk cili kasar

1/2 sudu besar cajun

2 sudu besar sos cili

1 cawan air rebusan makaroni

1 biji telur ~ dipukul sedikit

garam

sedikit gula

daun sup ~ dihiris

minyakCara:

Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)

Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.

Masukkan ayam dan masak hingga isi ayam bertukar warna putih.

Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.

Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.

Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.

Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.

Masukkan makaroni dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan makaroni yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka makaroni yg kering)

Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.

Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.

* Isi ayam boleh digantikan kepada hirisan daging atau daging cincang.

Yours sincerely,

Thursday, June 23, 2011

Seafood Pizza/Homemade Pizza # 4

Seafood Pizza


RESEPI DOH BY MALA: http://alamroon.blogspot.com/2011/06/mini-pizza.html

Bahan-bahan untuk doh:

200ml air

300g tepung roti

14g gula

3.5g garam

16g shortening

3g dry yeast

6g susu tepung

Cara-cara (telah di edit dari resepi asal):

1. Satukan semua bahan kecuali air dan gaul sehingga sebati.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat, licin dan lembut.

3. Perap selama 1jam atau naik 2 kali ganda.

4. Tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada 10 bahagian. [ YG NI ADY BAHAGIKAN 2 JE ] Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit

5. Ambil sebiji doh dan canaikan .

6. Biarkan naik 2 kali ganda.

7. Letak topping kegemaran.

8. Bakar selama 12 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5-10 minit untuk nampak warna lebih perang.

Bahan-bahan topping :

crab meat

Udang

Sotong

Sos Pizza

Capsicum

1 tangkai daun parsley [ dihiris]

Parutan Keju Mozarella

* semua bahan di atas terpulang kepada minat masing-masing. kalau suka letak lebih.. sediakan la setiap satu bahan tu dalam sukatan yg byk. ianya juga boleh di tukar ganti kepada ayam atau daging juga sayur-sayuran lain.

Sos Pizza:

1 labu bawang besar } di cincang

2 ulas bawang putih } dicincang halus

2 sudu besar minyak

2 biji buah tomato } dicincang

3 sudu besar tomato puri

2 sudu besar sos tomato

3/4 sudu kecil gula

1 sudu kecil oregano

garam secukup rasa

Cara membuat sos:

Panaskan minyak.

Tumis bawang besar,bawang putih sehingga layu

Masukkan buah tomato, sos tomato, tomato puri, oregano, gula dan garam

Kacau sehingga pekat.

Have A Nice Day,


Wednesday, June 22, 2011

Kuih Chang # 3 ~ Chinese Rice Dumpling ~

Kuih Chang #3


Bahan2:
Beras pulut _ cuci dan toskan [ ady rendam 1 jam]
Daun pandan / Daun buluh kering ( ady guna daun buluh/ rebus dan cuci).
Pengikat Chang _ rendam terlebih dahulu sblm d gunakan.
Bahan2 Inti:
Dada ayam _ [ yang ni ady guna 1kg Daging Tetal direbus sampai lembut dan potong kecil² dan ½ kg daging kisar]
Dried mushrooms _ rendam dan potong kecil ²
Dried chestnuts _ Rebus dan buang sisa kulit yg masih ada
Rebung dlm tin _ hiris kecil²[ady tak letak]
Preserved Vegetable [ady tak letak]
Bawang merah _ cincang halus
Bawang putih _ cincang halus
Serbuk lada hitam
1 sudu besar cili kisar[ yg ni ady tambah nak kasi pedas2 ]
Garam
Kicap pekat
2 sudu besar minyak bijan [ ady tambah ]
**Boleh juga d campur dengan bhn² spt... daging... udang kering... scallops...salted egg yolk... dan terpulang ler kan citarasa masing²
Cara²
1*Panaskan sedikit minyak.. tumiskan bwg merah , bwg putih dan cili kisar hingga wangi.
2*Masukkan daging tetal , daging kisar , mushrooms dan chestnuts... Masak seketika.
3*Campurkan garam, kicap pekat ,minyak bijan dan serbuk lada hitam.
4*Masak hingga bhn² empuk dan sedikit garing.
5*Angkat dan biarkan sejuk seketika _ ketepikan.
Cara² Menyediakan Berasnya:
1*Tumiskan bawang merah dan bawang putih dgn sedikit minyak hingga wangi.
2*Masukkan beras pulut, garam minyak bijan dan kicap pekat. Masak seketika.
3*Angkat
Bungkuskan beras pulut berintikan bhn ² yg telah d masak tadi. Rebus sehingga beras pulut betul2 masak.. Biasanya tidak kurang dr 1 jam 30 min. [ ady rebus 2 jam]
Have A Nice Day,



Sunday, June 19, 2011

Shortbread Tarts

Shortbread Tarts:

1 cup (227 grams) (2 sticks) unsalted butter, room temperature

1/2 cup (65 grams) confectioners (powdered or icing) sugar

1 teaspoon pure vanilla extract

1 1/2 cups (210 grams) all purpose flour

2 tablespoons (30 grams) cornstarch or rice flour

1/8 teaspoon salt

Cream Cheese Filling:

1-8-oz. (227 grams) package cream cheese - softened

1-14 ounce (396 grams) can sweetened condensed milk

1/3 cup (80 ml) lemon juice (freshly squeezed)

Zest of one lemon

1 teaspoon (4 grams) pure vanilla extract

Garnish:

Any combination of berries (blueberries, strawberries, blackberries, raspberries) or other fruit such as slices of kiwi.

In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter and sugar together (approximately two minutes). Beat in the vanilla extract. Add the flour, cornstarch and salt and mix just until incorporated.

Divide the dough into 36 even pieces and place one ball of dough in the center of each muffin tin. With your fingertips, press the dough up the sides of the individual muffin tin so there is an indentation in the center. Once filled, place the tart pan, with the unbaked shells, in the freezer for about 10 minutes so the shortbread can become firm. (This will help to prevent the shortbread from puffing up during baking.)

Bake for approximately 18 - 20 minutes or until lightly browned. About halfway through the baking time, lightly prick the bottom of each shortbread, with the tines of a fork, if they have puffed up. Check again after another five minutes and prick again if needed. Once they are fully baked, remove from oven and place on a wire rack to cool. When completely cooled, remove the tarts from the pan. (These may be made in large quantities and frozen.)

Cream Cheese Filling: In your food processor or electric mixer, beat the cream cheese until fluffy. Add the condensed milk, lemon juice, zest, and vanilla and process just until smooth. (Do not over process or the filling will be too runny.) Transfer the filling to a bowl, cover, and refrigerate until serving time. (It is best to make the filling at least a day in advance to give it time to become firm and for all the flavors to mingle).

To serve: Using two small spoons, fill the tart shells with the cream cheese filling. The filled tart shells can be made several hours in advance and refrigerated. Just before serving top with fresh berries or cut up fruit.

Yours sincerely ,

Wednesday, June 15, 2011

Tahu Masak Taucu

Tahu Masak Taucu

Bahan-bahan :

4 keping tahu yang besar, dipotong dadu selebar 1 inci

4 keping tempe - dipotong selebar 1 inci

12 ekor udang, dikupas kulitnya

10 batang lada hijau atau lada merah, dipotong 3

5 biji bawang besar, dihiris bulat

2 ulas bawang putih, dihiris

2 batang serai, dititik

1 botol taucu, dicuci, toskan dan ramas kasi hancur sedikit

10 biji telur puyuh -(direbus)

2 cawan air

2 inci belacan

asam jawa, sebesar setengah telur ayam

garam secukup rasa

gula secukup rasa

serbuk perasa jika suka

minyak untuk menumis

LET’S DO IT :

Panaskan minyak dalam kuali. Tahu dan tempe yang telah dipotong dadu selebar 1 inci, digoreng. Jangan goreng terlalu garing cukup sekadar ia kekuningan sedikit. Angkat dan ketepikan.

Asam jawa, belacan dan 2 cawan air dicampurkan dan diramas sehingga rata. Ketepikan.

Minyak yang telah digunakan untuk menggoreng tahu tadi boleh kita gunakan untuk menumis. Masukkan serai yang telah dititik bersama bawang putih, bawang besar dan lada hijau. Tumis sehingga bahan-bahan naik baunya.

Masukkan taucu yang telah diramas dan juga udang. Gaul rata dan masukkan juga bancuhan air asam dan juga belacan yang telah disediakan tadi. Masak selama 5 minit pada api sederhana supaya rempahnya bangkit.

Kemudian masukkan garam (jangan terlalu banyak) sebab taucu pun dah ada rasa masin, serbuk perasa, gula dan juga telur puyuh ,tempe dan tahu yang telah digoreng. Gaul rata dan biarkan ia mereneh supaya kuahnya menyerap dalam tahu selama 5 – 10 minit. Padamkan api dan sedia untuk dihidang.

Nota: Sekiranya anda suka pedas boleh letak cili padi hijau. Lauk ini kalau disimpan semalaman dan dipanaskan rasanya lagi umppph.. Selamat mencuba.

Yours sincerely ,

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box