Followers

Wednesday, November 9, 2011

Koleh - Koleh

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes





Koleh -  Koleh

Sumber  1 : Zahrah Roziz







Bahan-bahannya
500 gram tepung kacang hijau
250 gram gula hitam (gula timbang)
100 gram gula pasir
1 kg santan pekat dalam paket, dijadikan tahi minyak
1 sudu makan pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown)- tak letak
500 ml santan kotak
1500 ml air
1 loyang 12 x 12 inci disapu sekelilingnya dengan minyak kelapa





Cara :
Gula hitam dimasak dengan 400 ml air dan ditapis. Kemudian campurkan dengan santan kotak, sedikit garam, gula pasir dan 1500 ml air. Masak sehingga mendidih. Masukkan pewarna, gaul rata dan matikan api. Tunggu sebentar sehingga ia separuh sejuk, baru masukkan tepung kacang hijau. Kacau sehingga adunannya rata dan tidak bergentel. Hidupkan semula api yang sederhana. Kacau perlahan-lahan. Diperingkat ini, adunannya akan meletup-letup. Sapukan sedikit minyak kelapa, supaya kuihnya kelak akan cantik dan berkilat. Kacau lagi sehingga matang dan sebati. Matikan api. Masukkan adunan kedalam loyang, ratakan. Sapukan sedikit lagi minyak kelapa diatasnya dan tabur rata dengan tahi minyak. Biarkan ia sejuk baru dipotong.

 Untuk membuat tahi minyaknya, santan pekat tu hendaklah dimasak dalam kuali. Pada permulaannya buka api yg agak sederhana besarnya sambil dikacau2 sekali sekala. Bila santan memekat dan 'bergentel-gentel', kecilkan api dan kacau2 lagi sehinggalah akhirnya, ia menjadi tahi minyak yg berwarna perang.




See you soon!
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Friday, November 4, 2011

Bingka Roti Sardin Berchezz….

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes




Bingka  Roti Sardin Berchezz….

Resepi:  Azie Mazidah (FB)

Note : resepi telah diubah sedikit.




Bahan2  A:
* 1 sardin (hancurkan)
 *8 batang sosej potong bulat2
* masak semua bahan ni hingga kering 




Bahan2  B:
1 buku roti – potong dadu
3 kotak (250ml) susu full cream
2 tangkai daun sup & bawang – hiris nipis
10  slice chedar chezz – dadu kecil
8 biji telur -  - dipukul ringan
1 sudu mkn lada sulah
3 biji kentang  - potong panjang dan digoreng ( ady potong dadu)
garam
2 gengam bawang goreng – letak lebih pun tak apa…





Cara2:
Campur semua bhn2 cecair + garam sket + telur + roti – gaul smpai roti serap semua cecair + bahan2 A
Masukkan daun bawang + kentang + chezz dan bwg goreng lalu digaul rata…masuk kan dlm loyang yg dialas dgn kertas…taburkan bawang goreng diatasnya…bakar 180 selama 45 mnit..sedap dimkn bersama sos cili + mayo….soooo yummy!!!




     Have a lovely rest of the weekend and bye for now!! 
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


                               

Tuesday, November 1, 2011

Ikan Tenggiri Lemak Siam

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes



Ikan Tenggiri  Lemak Siam


Note:  Resepi asal guna ikan bawal. Ady tukar guna ikan tenggiri.








Bahan-Bahan:
ekor ikan bawal -- 
2 keping asam gelugur
3 cawan santan
3 keping daun limau purut

Bahan Kisar:
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili kering
3 cm belacan
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm lengkuas





Cara Menyediakan:
1.Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
2.Masukkan asam gelugur, garam dan gula.
3.Tuangkan santan dan masukkan daun limau purut. Biarkan ia mendidih.
4.Akhir sekali masukkan ikan bawal.




Yours sincerely,br/>
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


                                 
                               

Monday, October 31, 2011

Sotong Masak Pedas Berpetai

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes




Sotong Masak Pedas Berpetai








bahan2

1/2 kg sotong segar jenis yang lembut-bersihkan dan hiris-suka hati nak hiris besar mana-ketepikan
10 tangkai cili kering-cuci dan kisar terus.tak perlu di masak atau di rendam.terus kisar lepas di cuci.masukkan sedikit je air
3 ulas bawang putih-di ketuk ketepikan
1 labu bawang besar-di tumbuk kasar
10 tangkai cili padi Siam-di titik
2 ulas cili besar-di potong kasar
1 tangkai serai-di titik
beberapa helai daun limau purut
beberapa helai daun ketumbar
1 biji limau nipis
1 biji tomato-di potong baji
sedikit sos tiram
sedikit garam
3 papan petai-di kupas dan buang kulit ari
Minyak untuk menggoreng 


Cara

Panaskan minyak
Tumis bawang putih hingga naik bau
Masukkan cili kering yang di kisar dan juga serai yang di titik
Bila air cili sudah agak kering,masukkan sotong
Didihkan sebentar hingga sotong mengeluarkan airnya.
Masukkan cili padi dan cili besar juga bawang besar.
Masukkan garam,sos tiram dan daun limau purut
Masukkan tomato dan kacau sebati
Masukkan petai dan hiris limau nipis
Angkat dan tabur daun ketumbar
Sedia untuk di hidangkan..

                                                                                 
Have A Nice Day,br/>
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

Thursday, October 27, 2011

Nigella's Chocolate Chocolate-Chip Muffins

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes




  Nigella's Chocolate
Chocolate-Chip Muffins
*
*
*



(recipe souce : adapted from SSB with minor changes)
*makes 12-14 muffins





 250g plain flour
2 tsp baking powder
 1/2 tsp baking soda
 2 tbsp good quality cocoa powder
 170g caster sugar


 150g chocolate chips (save 1/4 of the chips for sprinkling, i use twist white choc and chocolate chips)
 200ml milk
 80ml vegetable oil
 1 large egg
 1 tsp pure vanilla extract



Method
 1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I will reduce to 180-190c).
 2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
 3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.




 4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy.
 5. Spoon the batter into paper muffin cases.
 6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.





Best regards,,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,




                                 

Tuesday, October 25, 2011

Mee Soto

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

 
  Mee Soto 

Resepi:  by kak ina kl





Bahan:

500gm mee kuning (bee hoon pun boleh) - dicelur
100 gm/50 sen taugeh -dibersihkan (kalau ada masa lerr!) dan dicelur
1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg)- dibelah dua atau empat
3-4 liter air
3 sudu makan ketumbar }
3 sudu makan jintan kasar }
2 sudu makan jintan halus } --- disangai & dikisar halus
1 sudu teh serbuk lada putih
1 batang kayu manis
4 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
garam secukup rasa
200 ml minyak untuk menumis
1 biji bawang besar hiris
1 kuib ayam dan 1 sup punjut adabi 



Bahan-Bahan Ditumbuk/Kisar :
3 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
5 cm halia

Bahan2 Sampingan/Taburan:
secukup daun sup & daun bawang
bawang goreng
bagedil
sambal kicap cili padi
isi ayam (disiat-siat)




Peraturan Membuat Kuah Soto:

1. Panaskan minyak di dalam periuk.
2. Tumis bawang besar tadi hingga kuning sedikit. Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga) yang telah dititik.
3. Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya.
4. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada putih. Kacau hingga rata.
5. Masukkan ayam, air, kiub ayam, rempah sop punjot dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih. Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.

Cara Menghidangkan Mee Soto

Ambil mee/bee hoon lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh celur.
Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yg telah disiat ke atas mee tadi.
Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng.
Bubuhkan  sedikit sambal cili padi. 




Yours sincerely,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

                                              

Monday, October 24, 2011

Nasi Jintan Putih & Kari Daging Bombay

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes



Nasi Jintan Putih 

 Sources:-From mesra.net & Shilpa@aayisrecipes.com
SOURCES:- Sources:- Curlybabe's Satisfaction  http://curlybabesatisfaction.blogspot.com/search/label/Chicken




Bahan2:-
 41/2 cawan beras basmati-(Di basuh, rendam sekejap,basuh & tos)
 1 biji bawang besar dihiris nipis
 4 biji bawang putih ditumbuk atau dicincang
 2 sudu kecil serbuk jintan putih
 1 sudu kecil serbuk kunyit





4 sudu besar minyak sapi
 2 biji pelaga
 1 inci kayu manis
 2 bunga cengkih
 2-3 daun pandan
 11/2 kiub vegetable stok 





 4-5 sudu besar plain yogurt
 5-6 cawan air-(ikut jenis beraslah ya)
 2 biji cili hijau dibelah tak payah putus
 2 sudu besar susu cair
 garam + secubit perasa 




Cara2:-
 Panaskan minyak sapi dan tumis cengkih, kayu manis dan pelaga.Masukkan serbuk jintan putih, hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan. Kacau hingga naik bau dan layu. Masukkan lada hijau,serbuk kunyit, garam & beras yang sudah dibasuh & tos tadi. Gaul rata dan masukkan plain yogurt, kiub vegetable, susu dan air.Biarkan masak macam masak nasi biasa. 






`***********************************************************************
Kari Daging Bombay








Note:  Resepi  asal guna ayam . Ady guna daging.





 Sources 1:-From Mumtaj Begum Omar@Asmah Laili -Mintak Ampun sedapnya
 Sources 2:-From Treat & Trick@myresipi.com




BAHAN A
3 biji bawang besar hiris tipis
2 sb pes halia dan pawang putih
4 sb rempah kari daging
1 sb cili kisar
2 btg cili hijau belah jgn putus 





1 btg kayu manis
1/2 cawan minyak
3 cawan air-
2 biji tomato potong kecil2
segenggam daun pudina ambil daunnya dan cuci 





BAHAN B
1kg daging di potong suka hati
1/2 cawan tairu
2 biji kentang potong baji
garam secukup rasa
air jika perlu




 Cara-cara
 Masukkan bahan A kedlm periuk, kacau rata, tutup periuk dan masak hingga mendidih dgn api kecil.
 Buka periuk, masukkan bahan B dan masak hingga daging empuk tambah air jika terlalu pekat.
 Tambah garam jika perlu, sedia utk di hidangkan dgn nasi, naan atau roti.





Have A Nice Day,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box