Lepat Ubi
NOTE : All images are the property of
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly
prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or
IDEAS( Presentation), it's not cool AND it's illegal!!
Bahan-bahan :
1 kg ubi kayu
kelapa parut putih- secukupnya
gula melaka - secukupnya
gula pasir - secukupnya
Secubit garam
Daun pisang - dilayur secukupnya
Caranya :
Ubi kayu diparut.
Perah parutan ubi kayu guna kain. Buang airnya.
Satukan semua bahan. Gaul rata.
Sudukan dalam daun pisng, lipat seperti biasa.
Kukus 1/2 jam.
Sedapnya ..lama dh x mkn lepat.
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady dah lama uj tak mkn lepat ubi kayu.salah satu kuih traditional peberet Uj..nmapk sedap btul...
ReplyDeleteSalam Ady...Mengiurkan betul kalau tengok gambar2 di blog Ady ni. Hidup dan menyelerakan...rasa macam di depan mata je lepat ubi kayu ni.
ReplyDeleteakak pun lama tak makan lepat ni, sbb budak2 kat umah tak makan, kalau sendiri yg teringin mmg lambat sikit lah nk buat kalau dpt makan yg free ni lagi best hee
ReplyDeletesedapnyer lepat ubi.... lama tak makan... rajin bro Ady buat kuih tradisi...
ReplyDelete