Apam
Bahan-bahannya
1 mangkuk tapai pulut
1 mangkuk gula
2 mangkuk tepung beras
2 mangkuk air
Sepeket eno
Caranya
Blender tapai pulut, gula, tepung beras dan
air.
Masukkan dalam bekas bertutup dan perap selama
sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.
Panaskan
periuk pengukus dan pastikan air menggelegak.
Masukkan eno dan kacau. Sapu acuan dengan sedikit minyak.
Masukkan adunan sehingga hampir penuh. Kukus selama 15 - 20 minit.
Happy Friday, friends!
Cantiknya.... macam bunga ros
ReplyDeletecantik sangat apam ni kembang mekar mesti lembut bangat ni
ReplyDeleteAssalamualaikum ady amboi mekar sejambak kuih apamnya...
ReplyDeletekreatifnya Ady susun apam tu... dan sy kalau makan apam suka letak kelapa banyak2 tau, hihi
ReplyDeletelamanya tak makan apam.. rindu la nak makan apam.. terliur la pulak
ReplyDeleteSalam bro ady..cmne rasanye kn..zila klu apm beras slalu mkn..yg versi ada tapai x pernh rasa lg..susunan cantiknye.mcm bunga.
ReplyDelete