Kueh Nagasari
Resepi: Relaxkejap Ok(FB)
Pisang kepuk/tanduk (kukus & belah 2)
Daun pisang (cuci & layur atas api)
Resepi: Relaxkejap Ok(FB)
Pisang kepuk/tanduk (kukus & belah 2)
Daun pisang (cuci & layur atas api)
100 gm
tepong ubi/kanji larutkan dgn 200 ml santan & ketepikan
200 gm gula
200 gm tepong beras
600 ml santan
daun pandan
200 gm gula
200 gm tepong beras
600 ml santan
daun pandan
Masak gula,tepong
beras santan daun pandan diatas api
hingga pekat & likat. Matikan api kemudian tuang adunan tepong kanji tadi.
Kacau hingga rata
dengan menggunakan whisk
.
Ambil daun
pisang letak 2 sudu tepong tadi, pisang kukus tadi & tutup lagi dgn tepong.
Kukus hingga masak dgn api yg sederhana 20 minit
See you soon!
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
salam bro ady,
ReplyDeletebulanl ps zila ada buat..tp x sempat nk amikp ic..diorg mkn laju jew..mmg forever sedap kuih ne kan x lapuk dik ujan:)
kitaorang panggilnya lepat pisang, memang best, lama tak makan ni
ReplyDeletesedap sangat ni ady..
ReplyDeleteAlhamdulillah... kuih tradisi masih lagi dikekalkan!
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady,
ReplyDeleteApa khabar Ady?? Sihat ke?? Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha buat Ady sekeluarga...moga segala pengorbanan kita mendpt ganjaran berlipat ganda dari nya.
Wah ada nagasari...dulu waktu kak Nur kecik2 kalau mkn ni mesti ambil pisang aja..yg tepung buang..agak kalau skrg dh tua2 nie dua2 boleh bedal...hehehe...nanti ptg2 hantar lah kat org Wdlands sikit..hahaha.
salam ady,
ReplyDeletemala pernah buat nagasari cendol. http://alamroon.blogspot.com/2010/08/nagasari-cendol.html
nagasari pisang ni lagi sedapkan lemak manis.
slm bro Ady...
ReplyDeletewah cedapnya...kuih fav abah QH ni tau...
Salam Abg Ady,
ReplyDeleteSedapnya..ini salah satu kuih yang memang siti cari kalau makan di kedai tapi jarang dapat jumpa..
Assalam abg ady...
ReplyDeletesedapnya kuih nagasari.. susah nak jumpa ni.. kalau teringin memang kena buat sendiri... kalau buat sy suka guna pisang raja... sedapnya... terliur!
en, ady, rajinnya buat ns ...sedapnye...suker pisang sbgai intinya tu, tp susah nk dpt kuih ni yg betul2 sedap
ReplyDeleteHello! Good to be back to your space after a long gap! Dessert tu nampak sungguh menarik dan sedap! Haishhhh besnya kalau boleh grab :)
ReplyDeletesalam Bro Ady,
ReplyDeletedah lama sy tak makan kuih ni..tak lapuk dek zaman..
Salam...wah menariknya blog ni, ceria & banyak menu sedap2, thnks follow my blog : )
ReplyDelete