1 kg mee kuning
1 biji bawang besar – kisar
3 biji bawang putih –kisar
2 sb pes lada kering
1 sb kicap cair
2 sb kicap manis
2 sb sos tiram
Udang
fish cake
3 pokok sawi
air secukupnya
Cara-cara
Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk udang & fish cake gaulkan sebati.
Masukkan ,sos tiram,kicap pekat,kicap cair dan garam. Kacau biar serata.
Masuk air dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda. Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air .Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering. Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.
Salam pagi Ady,
ReplyDeletehmmm patut lah dari sini dah berbau mee goreng...kak nur nak mee grg 2 pinggan buat sarapan pagi....free delivery wokey...hehehe...
slm Ady...nak order mee goreng basah 1...nmpk sedapp ni..
ReplyDeletesalam Ady..mee style basah2 ni la yg akak suker..lagi basah lagi best...slurpppp! ;)
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeleteSedapnyer...mee goreng kegemaran saya tau..tambah2 kalau basah2...sedappppp...
sedapnya ady..my fav akak ni...ada lagi tak? order sepinggan cili kasi lbh skit yer...hehe
ReplyDeleteMemang terasa lapar, baru aje makan tenguk mee ni lapar balikla Ardy
ReplyDeleteHi ady. i like. Teringat mee gorang yang adik saya buat hari tu. Sangat sedap. Pinjam resepi ye.
ReplyDelete