~ KARI KETAM ~
1 kg ketam, dibersihkan
4 sudu besar rempah kari ikan
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis
daun pudina
daun kari
daun ketumbar
2 biji telur (dipukul sekejap)
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar dan daun kari sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari kacau hingga sedikit garing . Kemudian masukkan air dan gaul sebati.
3. Masukkan garam, serbuk perasa , ketam dan telur. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
4. Akhir sekali bila kuah sedikit kering, letakkan daun pudina dan daun ketumbar.
5.Balik-balikkan supaya semuanya sebati. .Padamkan api, angkat dan hidangkan.
greatsword_blader@hotmail.com
wah sedapnya ketam...lama tak mkn ni...ishhh kalau dapat ni memang suka ratah gitu jer ni..:)
ReplyDeleteAssalam ady,
ReplyDeletewaduh2 tijah..ketam kari..ni favourite akak & hubby ni..kalau masak ni ratah2 aje gitu kalau makan dgn nasi, nasinya sikit aje..hehe