Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes
sumber: KAK NOR Secubit Garam http://www.secubitgaramnor67.com/2010/12/mihun-goreng-tomyam.html
Bahan-bahan :
1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
300gm udang
200gm isi ayam
3 ulas bawang putih - diketuk
5 ulas bawang merah - dikisar
2 batang serai - diketuk sedikit
2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
1 biji telur
3 helai daun limau purut - dicarik2kan
sayur kobis - di potong pjg (halus)
carrot - dipotong pjg (spt btg mancis) [ ady tak letak ]
2 biji tomato - dihiris nipis2
1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
daun saderi [ ady tak letak ]
Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus
Salam abg edy! kita mmg suke bihun, masak apa2 jenis pun kita leh makan dgn byk :D suke sgt! kalau nak bandingkan dgn mee kuning kita sanggup pilih bihun :D
ReplyDeleteAssalam bro ady... Uishhh sedapnyer mihun tomyam.... Sekali sekali best jugak kan masak mcm ni... Tak tahan tgk udang2 yg seksi tu....
ReplyDeletesalam ady,
ReplyDeletebundo ni kalau namanya tomyam, buatlah apa saja. sukaaaaaa sangat...
sedap tu.
assalam bro ady, dh lama x mkn mihon greng tomyam ni, saya ni mmg hantu mihon... adehhhh... bila lah nk buat ni... huhu
ReplyDeletebihun tomyam belum pernah cuba. nmpk sedap!
ReplyDeletesedapnya meehoon tomyam!!!
ReplyDeletesedap ni ady...akak pun dah berapa kali buat mee hoon goreng tomyam ni..
ReplyDelete